România şi Rusia ar putea semna anul viitor mai multe acorduri interguvernamentale

România şi Rusia ar putea semna mai multe acorduri interguvernamentale în anul 2014, pentru întărirea cooperării economice între cele două ţări, informează, luni, Ministerul Economiei.
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 13:51
România şi Rusia ar putea semna anul viitor mai multe acorduri interguvernamentale

Potrivit sursei citate, ministrul de resort, Andrei Gerea, s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Sergheevici Malginov.

‘Ambasadorul Malginov l-a felicitat pe demnitarul român cu ocazia preluării mandatului de ministru al Economiei, exprimându-şi convingerea că buna colaborare cu Ministerul Economiei este foarte importantă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-ruse’, se menţionează într-un comunicat al ME.

Pe parcursul întâlnirii, au fost discutate aspecte privind stadiul colaborării comercial – economice dintre cele două ţări, subliniindu-se evoluţia ascendentă a exportului românesc.

‘Totodată, cele două părţi s-au referit la progresele înregistrate în diverse domenii ale cooperării economice după ultima sesiune a Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, desfăşurată la Bucureşti, în aprilie 2013, inclusiv pe linia pregătirii unor acorduri interguvernamentale ce ar putea fi semnate în cursul anului 2014’, mai spun reprezentanţii ministerului.

‘Privim cu mult pragmatism relaţiile economice cu Federaţia Rusă, suntem disponibili să analizăm şi să găsim acele proiecte de cooperare economică a căror concretizare să fie reciproc avantajoasă, contribuind, astfel, la creşterea schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor reciproce’, a precizat ministrul român.

La 30 septembrie 2013, totalul livrărilor reciproce au fost de 3,511 miliarde de dolari, înregistrându-se o creştere cu 8,3%, faţă de perioada similară a anului 2012, datorată exclusiv majorării exportului românesc cu 36,3%, care a atins 1,227 miliarde de dolari. În acelaşi timp, importul s-a redus cu 3,9%, până la 2,174 miliarde de dolari.

Creşterea exportului, coroborată cu diminuarea importului, a condus la o îmbunătăţire a balanţei comerciale cu 344 milioane de dolari.

Circa 59% din exportul românesc sunt produse ale industriei constructoare de maşini, iar, din totalul importurilor, circa 80% reprezintă livrările de ţiţei şi gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...