România, singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor IT – analiză

România este singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor din sectorul IT, cea mai mare rată de impozitare (32%) fiind înregistrată în Polonia, relevă o analiză realizată de Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 10:40
România, singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor IT - analiză

În prezent, în România, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro/lună acordat unui programator scutit de impozit, angajatorul are un cost salarial de 1.530 de euro, în comparaţie cu 1.822 de euro cât ar fi costul total în cazul în care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%.

Conform concluziei realizatorilor studiului citat, pentru un angajat din sectorul IT care e scutit de impozit, compania face o economie cu costurile salariale de 292 euro/lună, ceea ce înseamnă că, la un număr de 50 de salariaţi, dintre care 35 scutiţi de impozit, compania ar economisi în total 10.220 euro lunar.

Cea mai mare rată de impozitare din regiune este înregistrată în Polonia (32%) în cazul angajaţilor din sectorul IT cu venituri salariale anuale de peste 20.500 de euro. De asemenea, în Slovacia angajaţii din sectorul IT sunt impozitaţi cu 25% pentru veniturile obţinute, dar care depăşesc 32.000 de euro.

În România, măsura scutirii de impozit pe venitul din salarii, aplicabilă persoanelor care prestează activităţi de dezvoltare software, a fost introdusă pentru prima dată în anul 2001, iar din 2013 a apărut una dintre cele mai importante modificări ale legii, respectiv creşterea de la 6 la 14 a numărului de specializări universitare acceptate pentru care statul acordă scutirea de impozit pe venit, printre care Automatică şi informatică aplicată, Ingineria sistemelor multimedia, Cibernetică economică, dar şi Fizică informatică, Chimie informatică, Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii, Telecomenzi şi electronică în transporturi.

Cu o experienţă vastă în externalizare şi consultanţă în regiunea Europei Centrale şi de Est, Accace oferă, în prezent, aceste servicii şi la nivel mondial, atât prin intermediul birourilor din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, precum şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Premierul Florin Cîțu, a declarat la finele unei întâlniri a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei că, la nivel național, mai sunt disponibile doar 6 paturi ATI. Este......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 800 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
511.290 doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV2 vor sosi luni în România. Acestea vor fi distribuite în centre ...
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia ...