România susţine adoptarea directivei europene de combatere a evaziunii fiscale şi aplicarea până la finalul lui 2019

România a susţinut măsurile de combatere a evaziunii fiscale la Consiliul miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeana (ECOFIN) şi adoptarea unei directive în acest scop, cu termen de implementare pentru statele membre finalul anului 2019, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice transmis, marţi, Agerpres.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 15:00
România susţine adoptarea directivei europene de combatere a evaziunii fiscale şi aplicarea până la finalul lui 2019

‘Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a susţinut poziţia României în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) la reuniunea din 21 februarie a.c., consacrată în principal tematicii combaterii evaziunii fiscale’, se menţionează în comunicat.

Conform documentului, primul punct pe agenda discuţiilor l-a reprezentat propunerea de modificare a directivei Consiliului (UE) 2016/1164 în ceea ce priveşte tratamentele neuniforme ale elementelor hibride care implica ţări terţe (ATAD 2). Propunerea face parte din pachetul publicat de Comisia Europeana care cuprinde planurile de revizuire a modului de impozitare a societăţilor în cadrul pieţei unice, cu scopul de a dezvolta un sistem fiscal echitabil şi favorabil creşterii.

‘Am susţinut adoptarea acestui proiect de directivă ca instrument necesar în lupta contra evaziunii fiscale, cu atât mai mult cu cât şi actualul guvern de la Bucureşti a făcut o prioritate din această temă. Această directivă este necesară pentru a combate abuzurile generate de folosirea unor instrumente financiare sau entităţi supuse unor reglementări fiscale diferite între jurisdicţii. Am susţinut data din propunerea de compromis a Preşedinţiei malteze, şi anume transpunerea Directivei de către statele membre până la finele anului 2019’, a declarat Viorel Ştefan.

Un alt subiect important pe agenda ECOFIN a fost lista UE a jurisdicţiilor necooperante în domeniul impozitării. Potrivit comunicatului citat, miniştrii au discutat şi agreat sfera de aplicare a criteriilor pentru întocmirea acestei liste.

Alte teme pe agenda ECOFIN au vizat adoptarea recomandării Consiliului privind descărcarea de gestiune pentru Comisia Europeană privind execuţia bugetară pentru anul financiar 2015 şi adoptarea concluziilor privind orientările bugetare pentru anul 2018.

Totodată, ministrul român al Finanţelor a avut întâlniri oficiale cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi cu comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, în cadrul cărora au fost discutate evoluţiile macroeconomice ale României şi construcţia bugetară aferentă anului 2017.

‘Comisia Europeană şi-a exprimat acordul pentru oferirea de asistenţă tehnică, inclusiv pentru crearea unei Bănci de Dezvoltare în România şi s-a convenit continuarea dialogului la nivel politic’, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Intesa a acordat companiei de reciclare a aluminiului AS Metal Com un credit de 4 milioane de lei garantat de EximBank
Intesa a acordat companiei de reciclare a aluminiului AS Metal Com un credit de 4 milioane de lei garantat de EximBank
Compania Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, a acordat firmei AS Metal Com SRL o facilitate de credit în valoare de 4 milioane de lei, având ca scop asigurarea......
Sphera Franchise Group a înregistrat în primele trei luni ale anului vânzări în creștere cu 6,6% și EBITDA mai mare cu 271%
Sphera Franchise Group a înregistrat în primele trei luni ale anului vânzări în creștere cu 6,6% și EBITDA mai mare ...
Sphera Franchise Group („Sphera”) a raportat în trimestrul întâi din 2021 vânzări în restaurante de 211,4 milioane ...
Compania Solaris va livra 40 de autobuze electrice Primăriei Pitești
Compania Solaris va livra 40 de autobuze electrice Primăriei Pitești
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, a anunțat luni prin intermediul ...
Legea privind monitorizarea cu brăţări electronice în cadrul procedurilor judiciare şi execuţional penale, promulgată
Legea privind monitorizarea cu brăţări electronice în cadrul procedurilor judiciare şi execuţional penale, promulgată
Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată de ...