2016, an prost pentru infrastructură: România a devenit ţara inaugurărilor de cioturi de autostrăzi

Oficialii de la Drumuri forţează anul acesta inaugurarea unor bucăţi de autostrăzi, în timp ce singurul tronson care ar putea fi terminat integral nu va putea fi deschis traficului cel puţin un an. 200 de metri de la faimoasa groapă de pe Sibiu-Orăştie, 500 de metri la intrarea în Bucureşti şi jumătate din lotul 2 Lugoj-Deva – acestea ar fi "marile realizări" în materie de autostrăzi ale anului.
Anemona Andone - Dum, 27 nov. 2016, 21:49
2016, an prost pentru infrastructură: România a devenit ţara inaugurărilor de cioturi de autostrăzi

Singura autostradă care ar putea fi finalizată integral anul acesta, respectiv Gilău-Nădăşelu, nu va putea fi însă deschisă circulaţiei, din cauză că podul care ar trebui să o lege de tronsonul Turda-Gilău abia este scos la licitaţie. Noua autostradă va sta neutilizată cel puţin un an, până când ar putea fi gata podul de legătură.

Pentru a bifa totuşi unele realizări la capitolul autostrăzi, Executivul tehnocrat a trecut recent prin Parlament o lege care îi permite recepţia parţială a unor lucrări, până la finalizarea integrală a lor. Aşa se explică cum va putea fi deschis la final de an traficul pe bucăţi de autostrăzi aflate încă în lucru.

Parlamentul a adoptat recent Legea nr. 197/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Două articole din această lege reglementează inaugurarea parţială de lucrări precum şi reparaţia în regie proprie de la groapa de pe autostrada Sibiu-Orăştie.

„Până la terminarea lucrărilor se pot întocmi procese- verbale de recepţie parţială, care să ateste stadiul fizic de execuţie, la solicitarea investitorului şi cu participarea obligatorie a reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii în cazul investiţiilor finanţate din fonduri publice.

Se pot recepţiona ca fiind terminate lucrări executate în baza unor contracte de execuţie diferite, dar având ca obiect lucrări autorizate prin aceeaşi autorizaţie de construire/desfiinţare”.

Groapa de pe Sibiu-Orăştie, lucrare-fanion cu costuri-surpriză

Reparaţia în regie proprie a gropii de 200 de metri din lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie este prezentată drept o lucrare-fanion a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmaşa CNADNR.

Costurile reparaţiei necesare pentru redeschiderea circulaţiei pe cei 22 de kilometri ai „autostrăzii demolate” sunt însă un mister. Conform unor calcule anterioare ale ECONOMICA.NET, reparaţia ar costa de peste două ori mai mult decât construirea propriu-zisă. CNAIR nu a răspuns încă solicitării Economica.net cu privire la nivelul costurilor finale ale reparaţiei în regie proprie. De asemenea, nu a precizat nici valoarea bonusurilor acordate angajaţilor implicaţi în proiect.

Recepţie parţială pe Lugoj-Deva, lotul 2

După ce a redeschis traficul pe lotul 3 Sibiu-Orăştie pe 10 octombrie, CNAIR intenţionează să dea circulaţiei şi 15 kilometri din lotul 2 Lugoj-Deva până la finele anului.

La ora aceasta, nu este clar ce bani va primi în final constructorul italian Salini, având în vedere că tunelurile ce urmează să fie construite pe restul lotului ar putea fi scoase la licitaţie separat de restul lucrărilor.

Autostrada care se chinuie să ajungă în Bucureşti

O altă inaugurare parţială anunţată de şeful de la Autostrăzi pentru anul acesta este reprezentată de un segment de aproape 3 kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti, situat între Centura Capitalei şi strada Popasului din Voluntari. „Vor fi circa 2,5 km din contractul vechi finalizaţi în momentul de faţă şi circa 500 de metri din contractul nou cu descărcare la Popasului”, a explicat Cătălin Homor, directorul general al CNAIR.

Astfel, în ciuda deschiderii traficului pe încă 3 kilometri, şoseaua de mare viteză tot nu intră în Bucureşti, ci se opreşte în Voluntari. Deşi fac progrese în finalizarea celor 500 de metri din zona Popasului, constructorii mai au încă de lucru până vor aduce autostrada în Capitală.

Greaua moştenire, de vină pentru inaugurarea de cioturi

Premierul Dacian Cioloş a declarat că ar fi fost mai mulţi kilometri de autostradă de inaugurat anul acesta dacă Guvernul precedent ar fi pregătit suficiente proiecte.

„Nu e pasiunea mea inaugurarea şi tăiatul de panglici. În al doilea rând, dacă erau proiecte pregătite de Guvernul precedent, am fi avut mai mulţi kilometri de autostradă. Mai mult, noi a trebuit să reparăm kilometri de autostradă inauguraţi de Guvernul precedent cu tăieri de panglici şi care s-au surpat după aceea”, a spus Cioloş, la Palatul Victoria.

El a explicat că Guvernul său a „astupat gropile” şi a redeschis circulaţia pe tronsonul Sibiu – Orăştie, „cu forţe proprii”, fără să mai aştepte licitaţii care să fie contestate ulterior.

”În al doilea rând, am deblocat cam tot ceea ce era blocat în momentul în care noi am preluat guvernarea, pentru că nu sunt kilometri de autostradă inauguraţi acum pentru că aproape toate şantierele erau blocate din motive administrative, contracte prost negociate sau prost elaborate, pe care a trebuit să le rezolvăm”, a arătat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, în prezent, se lucrează pe aproape toate şantierele, inclusiv pe circa 300 de kilometri de autostradă. Statistica de la Autostrăzi arată însă că şantierele active însumează doar 160 de kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...