1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

News

România, ţara cu a doua cea mai mare scumpire a benzinei din Europa

Preţurile la carburanţi au crescut cu peste 2% la pompele din România, într-o săptămână.

27 aug, 2016 | ECONOMICA.net

Preţul mediu al benzinei vândute în România a crescut cu 2,13% în România, în doar o săptămână, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a pieţei carburanţilor. Este a doua cea mai mare creştere de preţ din Uniunea Europeană, după Estonia, ţară în care preţurile au crescut, în acelaşi interval, cu 2,4%.

Astfel, dacă la data de 15 august preţul mediu al benzinei era, în România, de 1,068 euro pe litru, pe 22 august (ultimele date disponibile), preţul a ajuns la 1,091 euro pe litru. Cum am spus, este cea mai mare creştere de preţ din zona noastră- în Bulgaria benzina s-a scumpit cu doar 0,3%, în Ungaria cu 1%, iar în Polonia tot cu 0,3%. De altfel, benzina este mai scumpă în România decât pe toate aceste pieţe: în Bulgaria şi Polonia preţul este de circa un euro pe litru, iar în Ungaria de 1,06 euro.

La motorină, carburantul preferat al românilor, situaţia este ceva mai bună, prin comparaţie. Preţul mediu a crescut, în România, cu 2,16% în acest interval, până la 1,087 euro pe litru. De data asta, România nu mai este pe podium: cea mai mare scumpire, de aproape 3,5%, a fost consemnată în Danemarca, iar creşteri de preţ mai mari decât la noi au fost şi în Suedia, Olanda, Ungaria, Portugalia, Luxemburg, Germania, Estonia, Danemarca şi Austria.
Totuşi, comparativ cu ţările din zona noastră, motorina s-a scumpit mai mult şi este şi mai scumpă: în Bulgaria şi Polonia preţurile sunt sub un euro pe litru (96 şi, respectiv 95 de cenţi), iar în Ungaria 1,067 euro pe litru.

Preţurile la carburanţi sunt influenţate de cotaţia produselor petroliere (infuenţată de preţul barulului de petrol), de nivelul de taxare şi de condiţiile de piaţă. În săptămâna luată în calcul cotaţiile futures Platts Mediterranean pentru carburanţii cu livrare până la finalul acesti luni au crescut cu 1,5% la motorină şi cu 2,2% la benzină.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO