1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

Extern

România, ţara cu cel mai mare risc privind corupţia din UE. MCV ar putea fi extins şi la alte state membre

România este ţara cu cel mai mare risc privind corupţia din UE, urmată de Bulgaria şi Grecia, arată un studiu comandat de Parlamentul European şi dat publicităţii luni, care arată că acest flagel costă Europa aproape un milliard de euro annual şi care propune, printre altele, extinderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi la alte state membre, relatează Politico.eu.

22 mar, 2016 | News.ro

Suma reprezintă 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB) al celor 28 de state membre. Noua estimare este de opt mai mare decât calculele precedente, deoarece include costul a numeroase probleme provocate de corupţie, de la faptul că firmele sunt ezitante în privinţa investiţiilor, până la banii pierduţi din taxe.

În cazul României, Bulgariei, Croaţiei şi Letoniei, pierderile provocate de corupţie de ridică la circa 15% din PIB.

Corupţia, definită de raport ca "abuzul de putere pentru câştig personal", poate varia de la dare de mită către oficiali care comit abuz în serviciu, până la acordarea preferenţială de contracte profitabile aumitor companii.

Costul corupţiei nu este numai unul financiar. Preţul social şi politic, precum o mai mare inegalitate, intensificarea crimei organizate şi un stat de drept mai slab, este de asemenea mare, a avertizat raportul realizat de centrul de reflecţie Rand Europe.

Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia au un nivel al corupţiei peste medie, se arată în document, care prezintă o serie de modificări majore, ce ar permite economii substanţiale.

Printre acestea se numără extinderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aplicat în cazul României şi Bulgariei, la mai multe ţări europene, ce ar permite economii de circa 70 de miliarde de euro pe an.

De asemenea, înfiinţarea unui Parchet public European care să susţină activitatea Oficiului de Luptă Anti-fraudă ar permite economisirea a 200 de milioane de euro annual, în timp ce un sistem comun de achiziţii publice la nivel european ar duce la economii de circa 920 de milioane de euro pe an.

"Măsurarea corupţiei este o provocare, dar studiul nostru oferă cele mai realiste şi actuale estimări ale costuului său pentru Europa în ansamblu. Recomandările noastre oferă obiective tangibile pentru ca UE şi statele membre să ajute la oprirea corupţiei şi pentru limitarea sumei de bani pierdute anual" a declarat şeful departamentului de cercetare al RAND, Marco Hafner, principalul autor al raportului.

"Aceste cifre confirmă ceeea ce suspectam deja – corupţia este o gaură neagră în inima economiei europene şi frânează dezvoltarea economică", a subliniat şi directorul Transparency International, Carl Dolan.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO