România, ţara proprietăţilor fantomă: mai mult de 75% din imobile nu au cadastru – analiză Mediafax

Planul de cadastrare şi înscriere în cartea funciară a terenurilor şi caselor din România merge lent sau deloc, un raport întocmit de ministerele de resort aratând că mai puţin de un sfert din imobile sunt incluse în sistemul de cadastru şi carte funciară, se arată într-o analiză realizată de Mediafax.
Economica.net - joi, 08 sept. 2016, 12:13
România, ţara proprietăţilor fantomă: mai mult de 75% din imobile nu au cadastru - analiză Mediafax

Sistemul de evidenţă a proprietăţilor este o componentă importantă a economiei de piaţă, dar în România nu prea funcţionează: 9.003.700 imobile (terenuri şi clădiri), reprezentând 22,51% din totalul de 40.000.000 de imobile suntînscrise în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară. Cifrele sunt de la începutul lunii septembrie şi fac parte din argumentele unui raport de necesitate întocmit de Ministerul Economiei în vederea implementării unui proiect pentru dezvoltarea optimă şi rapidă a planului naţional de cadastrare imobiliară.

Din acelaşi document, supus, miercuri, 7 septembrie, dezbaterii instituţiilor de resort de la nivel central, rezultă că, la începutul anului trecut, doar şapte unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din totalul de 3.181 din ţară aveau cadastrul făcut.

„Din acest total, 2.861 UAT sunt în mediul rural şi includ aproximativ 32 de milioane de imobile. La finalul anului 2015, ca urmare a reglementării, prin Legea nr. 150/2015 de modificare şi completare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, a finanţării de către Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate prin proiectul CESAR, înregistrarea sistematică a fost finalizată în 17 UAT- uri”, se arată în documentul intitulat „România competitivă: Un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă” întocmit de Ministerul Economiei.

Proiectul CESAR este „Proiectul privind Completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeanăpentru restructurarea agriculturii”, înfiinţat în baza uui acord de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Planul naţional de cadastrare şi carte funciară a fost lansat încă de anul trecut şi susţinut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar autorităţile centrale au stabilit preţ maxim de achiziţie a procedurii de cadastrare a unui imobil din teritoriu (teren sau clădire) de 60 de lei, indiferent de proprietăţile imobilului respectiv.

Primar din ţară: „Nu facem cadastrare cu oameni puţini şi nemotivaţi!”

MDRAP a anunţat că din cele 40.000.000 imobile, 8.000.000, adică 20% sunt în 320 de unităţi administrativ teritoriale din mediul urban, iar 32.000.000 imobile (80%) sunt în 2.861 administraţii locale din mediul rural. Modul în care s-a impus realizareacadastrării în comunităţile mici dă mari bătăi de cap autorităţilor locale.

„Iniţiativa este lăudabilă şi ar aduce mari beneficii dacă ar putea fi dusă la îndeplinire, dar pentru noi cadastrarea este o sarcină greu de dus la bun sfârşit într-un timp atât de scurt, până la finele acestui an, nu facem cadastrare cu un aparat administrativ format din puţini oameni şi nemotivaţi financiar. Nu avem posibilitatea să răspundem acestor cereri. Noi am informat deja Prefectura că nu vom putea duce la îndeplinire această misiune. Chiar nu se poate cu un aparat administrativ mic, doi, trei oameni, pentru care raportul venit-volum de muncă este instabil”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Cârjan, primarul oraşului Râmnicu Sărat.

Probleme similare întâmpină toţi primarii din ţară. Dacă unii primari din mediul rural realizează abia acum că terenul agricol pe care-l aveau prins în documentele de acum mulţi ani nu mai corespunde cu realitatea, alţii se izbesc de imposibilitatea de a angaja firme specializate să parcurgă acest proces.

„Întâmpinăm probleme fiindcă nici măcar n-am început procedura de achiziţii publice, nu a venit nimeni să achiziţioneze serviciul fiindcă e preţul foarte mic, 60 de lei pentru fiecare imobil în parte, indiferent de caracteristicile imobilului. Am ales, prin achiziţie directă pe SEAP câteva firme din afara judeţului, fiindcă din Vrancea n-am găsit, şi acestea ne-au răspuns că nu sunt interesate să vină la noi să facă înscrierea în cartea funciară şi cadastrarea invocând acelaşi fapt: sunt prea puţini bani pe care-i primesc pentru multă muncă”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristi Valentin Misăilă, primarul oraşului Focşani.

Experţii în imobiliare avertizează că o proprietate necadastrată nu există, este un activ blocat, care nu poate fi valorificat.

Prin Programul Naţional de Cadastru înregistrările sistematice din oficiu sunt gratuite. Cu toate acestea, înscrierile sunt sporadice, proprietarii asumându-şi riscurile de-a avea bunuri imobiliare care, de fapt, nu există. Un imobil neînregistrat la cadastru nu poate constitui o garanţie bancară, nu poate susţine bonitatea unei persoane fizice sau juridice şi nu garantează nici măcar dreptul de folosinţă.

În domeniul agricol, din cauza terenurilor necadastrate, nu se poate face agricultură de masă, sustenabilă, ci doar pe parcele mici, de subzistenţă. Fermierii care deţin terenuri indivize, necompacte cadastral nu pot primi subvenţii şi nici nu pot accesa fonduri nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...