1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

România trebuie să implementeze în 27 de luni noua legislaţie UE în materie de securitate cibernetică

România trebuie să implementeze noua legislaţie europeană în materie de securitate cibernetică până cel târziu în toamna anului 2018, interval până la care vor trebui create şi acordurile cu furnizorii de internet, a declarat, luni, Victor Negrescu, membru al Parlamentului European (PE).

03 oct, 2016 | Agerpres

'Parlamentul European a adoptat, în luna august, o nouă legislaţie în materie de securitate cibernetică (Directiva NIS - Network Internet Security - n. r.) pe care România trebuie să o implementeze în cel mult 27 de luni. În maximum 21 de luni trebuie implementate legile, iar în alte şase luni trebuie create acordurile cu furnizorii de internet. Acest nou regulament uniformizează, la nivelul Uniunii, modul în care Guvernul cooperează cu mediul privat în combaterea infracţiunilor cibernetice', a afirmat Negrescu.

Potrivit europarlamentarului, în domeniul securităţii cibernetice au fost create un milion de locuri de muncă, în timp ce Parlamentul European consideră că ar fi mai eficient să limitezi accesul la instrumentele ce pot fi folosite în infracţiuni, precum Dark Internet.

'În ultimii ani, au fost create un milion de locuri de muncă în zona securităţii cibernetice, dar aceasta este uneori depăşită de criminalitate. Nu este suficient să aloci bani pentru resursele umane, trebuie să investeşti în mijloacele tehnice şi să ai şi un cadru legal adecvat. În prezent, filosofia este de a urmări cât mai mulţi utilizatori de internet, să aştepţi ca o persoană să facă o infracţiune şi apoi să o urmăreşti. Parlamentul European consideră că ar fi mai eficient să limitezi accesul la instrumentele care pot fi folosite în infracţiuni, cum este Dark Internet. Acum, oricine poate, în câteva minute, să acceseze Dark Internet, unde securitatea datelor este mult mai ridicată decât în internetul standard. Acolo găseşti de la hackeri, care discută între ei, până la agenţi de securitate, aflaţi sub acoperire', a explicat Victor Negrescu

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a organizat, luni, la Bucureşti, a VI-a ediţie a conferinţei internaţionale 'Noile provocări globale de securitate cibernetică'.

Conferinţa îşi propune să abordeze problema securităţii cibernetice şi să ofere un cadru de cooperare pentru părţile interesate de a găsi cele mai bune metode de implementare a politicilor, exemplelor de bune practici, precum şi noilor metode de cercetare-inovare în domeniu.

Evenimentul are loc în cadrul campaniei 'Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (European Cyber Security Month - ECSM)', lansată oficial, vineri, de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA), Comisia Europeană DG CONNECT şi partenerii. În România, campania este extinsă faţă de calendarul oficial, evenimentele programate desfăşurându-se începând cu sfârşitul lunii septembrie şi continuând şi pe parcursul lunii noiembrie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO