România trebuie să investească 2% din PIB în Cercetare şi Dezvoltare până în 2020 – Agenda Digitală

Investiţiile în domeniul Cercetării şi Dezvoltării /C&D/ ar trebui să ajungă, în România, la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/ până în anul 2020, de la 0,49% în 2012, se arată în Strategia Naţională privind Agenda Digitală, document publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 09:17
România trebuie să investească 2% din PIB în Cercetare şi Dezvoltare până în 2020 - Agenda Digitală

Conform Agendei, rata de ocupare a forţei de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani ar trebui să ajungă, în următorii şase ani, la 70%, în creştere cu aproape 6% comparativ cu situaţia din 2013.

Totodată, în perioada 2014-2020 aplicarea unor politici adecvate în domeniul eCommerce, C&D şi Inovare în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/ ar trebui să aibă un impact estimat la 3% în creşterea PIB şi la 2% în privinţa locurilor de muncă.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România vizează în mod direct sectorul TIC şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României, atât prin acţiuni directe, precum dezvoltarea efectivă a sectorului de profil românesc, cât şi prin acţiuni indirecte, cum ar fi creşterea eficienţei şi reducerea costurilor sectorului public din România, îmbunătăţirea productivităţii sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relaţia cu statul şi prin îmbunătăţirea competitivităţii forţei de muncă din România.

Potrivit datelor MSI, la nivelul anului 2012, în România activau un număr de 15.726 de companii în domeniul TIC, dintre care 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. De asemenea, gradul de utilizare regulată a Internetului a crescut cu 45%, iar numărul persoanelor care nu au utilizat niciodată internetul a scăzut la 42%.

Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, în prezent, cu 78%, în timp de acoperirea broadband mobil s-a majorat cu 41%.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanţă ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale ţărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială şi permite beneficii în toate celelalte domenii de acţiune. O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12%. în perioada 2014 – 2020.

România este a şaptea ţară ca mărime din UE, în privinţa populaţiei (20,12 milioane) şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...