România trece în acest an la 4G. Ce aduce noua tehnologie

În urma licitaţiei ANCOM de alocare a noilor licenţe telecom România trece din acest an la serviciile mobile de generaţie a patra (4G LTE) , dar ce aduc în plus în comparaţie cu serviciile 3G?
laurentiu.matache - mar, 25 sept. 2012, 21:03
România trece în acest an la 4G. Ce aduce noua tehnologie

LTE 4G este un standard al reţelelor mobile, bazat pe GSM/EDGE şi UMTS/HSPA care creşte capacitatea şi viteza de transport a datelor mobile.

„În teorie, în viitor LTE 4G ca şi tehnologie matură ar trebui să permită viteza de până la 1Gbps însă la momentul actual echipamentele şi tehnologia nu au ajuns la aceste performanţe şi chiar în condiţii de laborator nu s-au atins încă aceste performanţe. Pentru a obţine valori de până la 1Gbps şi chiar peste 300Mbps trebuie utilizat un spectru foarte mare de până la 40Mhz. Estimările mele sunt că atunci când se va lansa LTE, vitezele maxime de conectare vor fi undeva la 50Mbps pentru download şi 5Mbps pentru upload”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Enescu marketing manager al Idilis.

Tehnologia 4G LTE se bazează pe standardele şi protocoalele 3GGP care guvernează şi tehnologiile mobile actuale 3G, EDGE, HSDPA, etc  şi vor funcţiona pe bază de SIM.

“Prin noua tehnologie clienţii vor putea descărca conţinut la o viteză superioară, se va permite streaming video Full HD atat pe download cât şi upload, IPTV, apeluri video, supravhegere video şi orice altă aplicaţie consumatoare de bandă”, a mai spus Enescu.

Orange România va fi primul operator telecom de pe piaţa locală care a anunţat implementarea serviciilor de generaţie a patra începând cu sfârşitul acestui an în Bucureşti. Vodafone a anunţat că a primit o licenţă de test şi că va începe evaluarea în curând urmând ca la începutul anului viitor să furnizeze servicii mobile în reţeaua de generaţie a patra. Cosmote nu a anunţat îmcă momentul în care va lansa astfel de servicii.

În urma licitaţiei ANCOM de alocare a noilor licenţe, pe piaţa românească vor exista cinci operatori 4G până în 2014: Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS & RDS şi 2K Telecom.

În momentul de faţă viteza maximă de conectare la internet pe o reţea mobilă este prin intermediul tehnologiei 3G de 43.2 Mbps, viteză furnizată de Orange şi Vodafone şi de 21.6 Mbps, viteză furnizată de Cosmote România şi RCS & RDS.

Pe piaţa locală serviciile de generaţie a patra vor putea fi folosite pe terminalele mobile Samsung Galaxy S3, iPhone 5‚ Motorola RAZR MAXX HD, Nokia Lumia 920 şi  Nokia Lumia 820.

În ceea ce priveşte lansarea serviciilor IPTV prin intermediul LTE 4G, operatorii vor avea o acoperire mult mai bună şi vor putea oferi un număr mult mai mare de canale în comparaţie cu tehnologia DTH (televiziune digitală prin satelit).

Practic dacă operatorii mobili lansează viteze de până la 100 Mbps vor concura direct cu serviciile bazate în acest moment pe fibră optică, dar totuşi avantujul serviciilor fixe va fi reprezentat mereu de stabilitatea conexiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...