România, trimisă în judecată de CE pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor. Amenda ar putea fi de peste 42.000 de euro pe zi

Comisia Europeană a decis, potrivit unui comunicat de presă citat de Hotnews, să trimita Bulgaria, Luxemburg, România şi Spania în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru faptul că nu au notificat la timp transpunerea integrala în legislaţia naţionala a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piaţa internă.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 14:39
România, trimisă în judecată de CE pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor. Amenda ar putea fi de peste 42.000 de euro pe zi

Comisia Europeană solicita Curtii sa impuna sanctiuni financiare Romaniei si celorlalte state. Romania ar putea fi obligata sa plateasca 42.377 euro pe zi.

Directiva privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor, Directiva 2014/26/UE, prevede transpunerea integrala in legislatia nationala a normelor UE privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe pana pe 10 aprilie 2016.

Romania, Bulgaria, Luxembrug si Spania nu au notificat in acest termen transpunerea directivei, motiv pentru care in mai 2016 au fost declansate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor de catre cele patru tari.

In mai 2016, intr-un caz separat de neindeplinire a obligatiilor de catre Romania, Comisia a decis, de asemenea, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectiva obligatorie a operelor muzicale. Comisia considera ca dreptul roman nu respecta dispozitiile directivei in ceea ce priveste armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor si la drepturile conexe in cadrul societatii informationale si al Directivei privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor (Collective Rights Management ¬ CRM). 

Directiva privind CRM vizează îmbunătățirea modului în care sunt gestionate toate organizațiile de gestiune colectivă, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanță, transparență și gestiune financiară. Aceasta stabilește, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale în cazul unor utilizări online pe piața internă. Directiva reprezintă o componentă esențială a legislației privind drepturile de autor în Europa. Toate organizațiile de gestiune colectivă trebuie să își îmbunătățească standardele în materie de guvernanță și transparență.

Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor (Directiva 2014/26/UE) a fost adoptată la data de 4 februarie 2014. Termenul de transpunere a directivei în dreptul intern era 10 aprilie 2016.

Scrisorile de punere în întârziere, care reprezentau o solicitare oficială din partea Comisiei de transpunere integrală a directivei, precum și o primă etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, au fost trimise celor 4 state membre în mai 2016. Întrucât nu a primit o notificare privind transpunerea, în februarie 2017 Comisia a trimis avize motivate celor patru state.

Prin neadoptarea tuturor actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma dispozițiilor Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor sau, în orice caz, prin necomunicarea acestor dispoziții Comisiei până la 10 aprilie 2016, Bulgaria, Luxemburg, România și Spania nu și-au îndeplinit obligațiile de transpunere în temeiul articolului 43 din directiva respectivă.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...