România, una dintre ţările UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor cu amănuntul în luna martie

Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă de 10,4% în luna martie 2020 comparativ cu luna februarie, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o contracţie record de 11,2%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat, informează Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 06 mai 2020, 09:28
România, una dintre ţările UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor cu amănuntul în luna martie

În cazul zonei euro, este vorba de cel mai mare declin înregistrat de la debutul publicării datelor Eurostat în 1999, având în vedere restricţiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi faptul că populaţia şi-a limitat chletuielile la produse alimentare şi comenzi online.

Cu o singură excepţie, Irlanda, vânzările cu amănuntul au scăzut în toate statele membre pentru care există date disponibile, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Bulgaria (minus 18,1%), Franţa (minus 17,4%) şi Luxemburg (minus 16,4%).

România se numără totuşi printre statele membre cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul, minus 3,6%, alături de Ungaria, minus 0,2%, Malta, minus 1,2%, Danemarca, minus 1,3%, Suedia, minus 2,3% şi Estonia, minus 2,8%.

Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare s-au prăbuşit cu 21,3% iar cele de combustibili au scăzut cu 19,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 4,7%.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin de 8,2%, în timp ce în zona euro a scăzut cu 9,2%, aceasta fiind cea mai amplă scădere înregistrată din 2000. Pentru zona euro, declinul anual din martie 2020 este dublu faţă de cel înregistrat în luna februarie 2009, cea mai proastă lună din timpul crizei financiare din 2008-2009.

În schimb, Ungaria şi România au înregistrat, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul din UE, 3,5% respectiv 3,1%.

Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea vânzărilor de combustibili, minus 20,1%, şi produse non-alimentare, minus 19,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 8,1%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 3,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 3,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz spune că prețul oferit de CPI Property Group pentru preluarea companiei este prea mic. CPIPG, deținută de ...
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat sau din eroare. Exemplu de calcul
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat ...
Noul mecanism de plafonare al prețurilor la energie electrică, aprobat marți seară de Guvern, induce direct pierderi ...
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...