România, Ungaria, Cehia, Austria şi SUA, la recepţia organizată de Israel la Ierusalim. Mulţi diplomaţi europeni vor boicota evenimentul

Diplomaţi din România, Ungaria, Cehia şi Austria vor participa duminică seară, la recepţia organizată de ministrul de Externe al Israelului la Ierusalim, unde va fi prezentă şi Ivanka Trump, conform presei din Israel, care precizează că majoritatea diplomaţilor europeni vor boicota evenimentul, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 13 mai 2018, 11:19
România, Ungaria, Cehia, Austria şi SUA, la recepţia organizată de Israel la Ierusalim. Mulţi diplomaţi europeni vor boicota evenimentul

Delegaţia oficială a SUA – condusă de secretarul de stat adjunct John J. Sullivan – care va fi prezentă la deschiderea ambasadei americane la Ierusalim este aşteptată duminică. Din delegaţie mai fac parte fiica preşedintelui, Ivanka Trump, şi soţul ei, Jared Kushner, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi 12 membri ai Congresului, scrie News.ro.

Seria de evenimente va începe duminică seară, cu o recepţie organizată de ministrul israelian de Externe, la care cei mai mulţi dintre ambasadorii statelor UE în Israel au refuzat să participe.

Luni, ceremonia va fi ţinută în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni apoi oficial ambasada Statelor Unite.

Aproximativ 30 dintre cei 86 de ambasadori UE au acceptat invitaţia la recepţia de duminică, între care Ungaria, Cehia, Austria şi România, scrie haaretz.com. Restul delegaţilor europeni, cel mai probabil, nu vor participa şi nici cei ai Rusiei, Egiptului şi Mexicului.

Întreg cabinetul israelian va participa la recepţie.

Spre deosebire de gală, organizată de Israel, nicio delegaţie străină nu a fost invitată la inaugurarea ambasadei, eveniment care este responsabilitate a administraţiei SUA, ci doar înalţi oficiali ai Israelului. Preşedinta partidului Meretz, Tamar Zandberg, a spus că nu va participa.

La Ierusalim va avea loc, înainte de ceremonie, un Marş al Steagurilor, eveniment organizat în centrul oraşului de dreapta religioasă la care vor participa sute de tineri.

David Friedman, ambasadorul american în Israel, a declarat vineri că decizia SUA de a muta ambasada la Ierusalim a fost luată ca urmare a „intereselor Statelor Unite”.

În discuţia purtată telefonic cu reporterii, Friedman a spus că această mutare va aduce beneficii SUA şi a adăugat că „sunt oameni care sunt mulţumiţi de decizie şi oameni care nu, dar este prea devreme să măsurăm reacţiile”.

„Suntem convinşi că această decizie creează o platformă şi o ocazie de a promova un proces de pace bazat pe realităţi, nu fantezii. Suntem siguri că va genera o mare stabilitate pe termen lung”.

Referitor la reacţia Palestinei, Friedman a susţinut că „palestinienii de decenii resping ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului”, iar asta nu este în niciun fel de ajutor.

Sub conducerea lui Trump, a mai spus el, circumstanţele se schimbă. „Oamenii trebuie să fie de acord”.

Consilier pe probleme de politică externă, Victoria Coates a spus că administraţia analizează raportări privind posibile revolte şi demonstraţii.

Stele Unite intenţionează să mute la Ierusalim şi reşedinţa ambasadorului, a mai spus Friedman, subliniind că reşedinţa sa privată nu face obiectul acestui scop.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...