1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

România va acorda Moldovei 550.000 euro pentru elaborarea proiectului tehnic al construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău

Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni – Chişinău, potrivit unui memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului, potrivit Agerpres.

05 oct, 2016 | Agerpres

Decizia Executivului concretizează rezultatele tratativelor de la Chişinău, finanţarea nerambursabilă de 550.000 de euro pentru statul vecin urmând să fie destinată fazei a doua a construcţiei gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România şi Republica Moldova, precizează sursa citată. Cei 550.000 de euro vor fi acordaţi Republicii Moldova după actualizarea Programului de cooperare pe 2016 între guvernele celor două state, în baza Acordului semnat la Bucureşti, în aprilie 2010, prin includerea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

În perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de guvernele celor două ţări şi a protocoalelor adiţionale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte. În anul 2014, a fost încheiat Programul de cooperare pe anul 2014 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova (prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi Chişinău, în data de 09.04.2014, în baza Articolului 1 din Acord), prin care a fost acordată o finanţare în sumă de 19.922.505,57 de euro (aprox. 90.000 mii lei) pentru realizarea de proiecte de investiţii în infrastructura educaţională.

Cu ocazia întrevederii bilaterale dintre premierul României, Dacian Cioloş, şi omologul său moldovean, Pavel Filip, în august 2016, la Chişinău, s-a convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte în zona interconexiunii reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale din cele două state, prioritară fiind extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe porţiunea Ungheni-Chişinău.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO