România va avea repede sistem de alertă prim SMS. Mesajele urgente vor ajunge la toţi utilizatorii de telefoane mobile – ANCOM

România va avea un sistem de alertă care va permite transmiterea simultană a unui mesaj către toţi utilizatorii de telefoane mobile, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Probabil, în câteva săptămâni va fi gata, zic autorităţile. Totul mai depinde de nişte depinde de nişte elemente tehnice care vor fi discutate astăzi şi în zilele imediat următoare.
Economica.net - lun, 18 sept. 2017, 17:47
România va avea repede sistem de alertă prim SMS. Mesajele urgente vor ajunge la toţi utilizatorii de telefoane mobile - ANCOM

Luni a avut loc la sediul ANCOM prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea şi implementarea ‘Sistem Alert’, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situaţii de risc major pentru populaţie. 

Această primă discuţie a avut scopul de a stabili condiţiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului, informează ANCOM în comunicat. 

„Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia ‘cell broadcast messages’, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi într-o anumită zonă a unei reţele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerinţele tehnice, calendarul implementării şi responsabilităţile fiecărui participant la acest proiect”, precizează sursa citată.

La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), precum şi ai operatorilor de telefonie mobilă. 

Preşedintele Autorităţii de Reglementare, Adrian Diţă, declara luni, la Digi 24, că în cel mai scurt timp posibil vom avea un astfel de sistem de alertă. „Probabil, vorbim de săptămâni, depinde de nişte depinde de nişte elemente tehnice care vor fi discutate astăzi şi în zilele imediat următoare, astfel încât să fim în măsură să avem o analiză obiectivă şi să putem demara tot procesul care va presupune punerea în utilizare a acestui sistem integrat. (…) Concret, suntem în ipostaza în care în câteva zile vom avea soluţia şi foarte repede implementarea ei”, a afirmat preşedintele ANCOM. 

Guvernul a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că aplicaţia pentru avertizarea populaţiei înaintea situaţiilor de risc major – „Sistem Alert” – va fi dezvoltată şi implementată de ANCOM, IGSU şi STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. 

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată. 

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au explicat într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES, că furtuna care s-a abătut duminică în vestul României provocând pagube materiale însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate. 

O furtună violentă a lovit duminică seară zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad – 1, Bistriţa Năsăud – 2, Timiş – 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba – 6, Arad – 15, Bihor – 35, Bistriţa-Năsăud – 15, Cluj-Napoca – 5, Hunedoara – 1, Maramureş – 10, Sălaj – 1, Timiş – 49)

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...