România va avea una dintre cele mai mari creșteri de producție de sfeclă de zahăr din UE

Polonia, Spania, România, Slovacia și Ungaria vor susține creșterea producției de zahăr din UE, afectată de scăderea interesului fermierilor francezi pentru această cultură, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA.
Alina Stanciu - Dum, 03 dec. 2023, 10:56
România va avea una dintre cele mai mari creșteri de producție de sfeclă de zahăr din UE

UE ar putea produce în anul comercial 2023/24 15,5 milioane de tone de zahăr, în urma procesării a aproximativ 1,4 milioane de hectare de sfeclă de zahăr, cu 3% mai mult decât anul trecut, potrivit ultimei estimări a Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA).

Creșterea, spun analiștii, provine din majorarea suprafețelor cultivate cu sfeclă în Polonia (+19%), Spania, România, Slovacia și Ungaria, având în vedere că în Franța suprafața cultivată a scăzut cu 6% față de anul trecut.

Or Franța a asigurat în ultimii cinci ani, în medie, 28% din suprafața totală de sfeclă de zahăr recoltată în UE.

„Două fabrici de prelucrare a zahărului sunt așteptate să își reia activitatea în România, iar o potențială creștere a sprijinului cuplat din partea guvernului ar putea, de asemenea, să stimuleze plantațiile de sfeclă. Prețurile favorabile preconizate vor încuraja, de asemenea, mai mulți fermieri din Ungaria și Spania”, se arată în raportul USDA.

Amintim că anul acesta, în septembrie, a repornit producția la fabrica de zahăr Luduș cu sfeclă de la fermierii locali care au cultivat în jur de 3.400 de hectare în judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.

Urmează ca anul viitor să fie repornită și unitatea de producție de la Bod unde acționarul majoritar, compania Best Achiziții S.R.L., este deținută parțial de antreprenoarea Mihaela Neagu care controlează alături de Mihail-Daniel Matache și fabrica Luduș.

România a cultivat anul trecut 281,3 mii tone de sfeclă de zahăr, cu 502,2 mii tone mai puțin decât anul anterior, după ce suprafața cultivată a scăzut cu 54,6%.

Din datele Comisiei, în anul de marketing 2023/2024, producția locală de zahăr ar atinge 69.844 de tone de pe o suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr cu 43,5% mai mare față de anul trecut, respectiv de 12,2 mii de hectare. Spre comparație, în anul comercial 2017/2018 România avea 27,6 mii hectare cultivate cu sfeclă de zahăr.

Ce se întâmplă la nivel european

La 19 ianuarie 2023, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că statele membre nu pot acorda autorizații temporare de urgență pentru utilizarea de substanțe interzise (neonicotinoide). Acest lucru a determinat mulți fermieri francezi să treacă la alte culturi.

Neonicotinoidele sunt utilizate pentru a limita afidele care răspândesc virusul galben al sfeclei de zahăr (BYV), o boală care poate cauza pierderi dramatice de randament. Însă, nu există alte insecticide alternative fiabile pentru această boală.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...