1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

Extern

România va deţine preşedinţia UE în prima jumătate a lui 2019, după devansarea cu şase luni a tuturor preşedinţiilor

România va deţine preşedinţia Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, ca urmare a devansării cu şase luni a tuturor preşedinţiilor Consiliului UE în condiţiile în care Londra a renunţat oficial să mai asigure preşedinţia semestrială a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, după referendumul din 23 iunie în care Regatul Unit a decis să părăsească blocul comunitar.

27 iul, 2016 | Agerpres

Decizia privind devansarea cu şase luni a tuturor preşedinţiilor a fost adoptată la 26 iulie de Consiliu şi stabileşte ordinea preluării preşedinţiei Consiliului UE până în 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28. Procesul de devansare a preşedinţiilor va începe la 1 iulie 2017, a menţionat sursa citată. Astfel, în locul Marii Britanii, care urma să asigure preşedinţia UE în a doua jumătate a anului 2017, preşedinţia UE va fi asigurată de Estonia.

În primul semestru al anului 2017, preşedinţia UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura preşedinţia UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua. Practic, România va prelua preşedinţia UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, şi o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.

Totodată, Consiliul a decis să adauge Croaţia, care nu era încă membră a UE în momentul fixării calendarului preşedinţiilor, care ar urma să asigure preşedinţia prin rotaţie în prima jumătate a anului 2020.

Noua ordine revizuită a preşedinţiilor Consiliului este valabilă până în 2030, decizia anterioară acoperind intervalul de timp doar până în iunie 2020.

Ţara care deţine preşedinţia prin rotaţie are misiunea de a organiza reuniunile statelor membre. Ea stabileşte agenda discuţiilor şi dă astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie 2016, Slovacia asigură această preşedinţie.

Marea Britanie a anunţat miercurea trecută că renunţă să asigure preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecinţă concretă a votului asupra Brexitului. Premierul britanic, Theresa May, a explicat că ţara sa 'va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieşirea din UE'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO