România va găzdui, în aprilie, un nou forum dedicat Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

Asociaţia 'Comunităţile Locale Riverane Dunării' (CLDR) va organiza, în data de 14 aprilie, la Palatul Parlamentului, un nou forum dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), cu scopul de a promova şi a demonstra avantajele cooperării transnaţionale la nivelul Regiunii Dunării.
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 15:10
România va găzdui, în aprilie, un nou forum dedicat Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

Un Raport oficial, intitulat ‘Starea Regiunii Dunării’, elaborat după 5 ani de la declanşarea aplicării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), arată că relansarea afacerilor şi investiţiilor de succes depind în cea mai mare măsură de introducerea în practică a unui concept profund şi coerent, de ‘Inovare Integrală’, care să dinamizeze mentalităţile, practicile şi ritmul concret de implementare al proiectelor.

Potrivit organizatorilor evenimentului din luna aprilie, printre cei care au confirmat participarea se află: noul coordonator pentru Cooperare şi Consolidare Instituţională SUERD, Rudolf Schicker, fost membru al Adunării Parlamentare a Landului Viena, precum şi preşedintele Institutului Internaţional pentru Inovare Integrală din Landul Baden Wurttemberg, profesorul de origine română George Teodorescu, iniţiatorul şi coordonatorul DAC – Danubius Academic Consortium, în care sunt afiliate universităţi şi centre de cercetare din şase state membre SUERD, inclusiv CLDR România, membră în Consiliul Director.

‘Miza organizării Forumului este de a promova şi a demonstra avantajele cooperării transnaţionale la nivelul Regiunii Dunării, sub egida SUERD, coagulând mecanismele şi metodele cele mai avansate prin crearea ‘comunităţilor de practici’, internaţionalizarea clusterelor, renaşterea industrială a ramurilor cele mai promiţătoare şi constituirea unui hub al inovării integrale la nivelul protagoniştilor din sectorul public şi privat al Dunării de Jos şi a Litoralului Mării Negre. Consorţiul Organizatoric este format din: Asociaţia ‘Comunităţile Locale Riverane Dunării’ (CLDR), Danubius Academic Consortium (DAC), Academia Română – Centrul de Biodiversitate, Catedra Internaţională Onorifică ‘Jean Bart’ (CIO-SUERD)’, se arată în comunicatul CLDR.

În program marja evenimentului de la Palatul Parlamentului este programată, în data de 15 aprilie, o serie itinerantă de sesiuni de networking şi vizite de documentare la universităţi şi institute de cercetare.

La sfârşitul lunii mai 2015, Teofil Ghercă, coordonator din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru proiectele pe Aria prioritară 3 privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, afirma că România şi-a luat un angajament ferm, pentru perioada 2015 – 2020, în cadrul Acordului de parteneriat semnat cu CE, de a finanţa proiecte relevante SUERD.

‘Nu aş putea să vă spun acum o sumă care va fi dată din cele 40 de miliarde de euro care vor fi pentru România sau mai puţin. Sunt programe naţionale, cum este POR, care alocă fonduri pentru Strategia Dunării. Deci, 10% din POR va merge doar pentru proiecte relevante SUERD prin toate axele. Sunt alte programe, cum ar fi Programul Operaţional Capital Uman sau PNDR, prin care vor fi acordate punctaje suplimentare pentru proiectele ce au relevanţă SUERD. Nu va fi un pol dedicat, va fi un pol naţional, iar proiectele care vor fi relevante SUERD vor primi în cadrul procesului de evaluare un punctaj suplimentar, deci va avea mai multe şanse să fie finanţat’, a explicat Teofil Ghercă, la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române, la Forumul Inovării Social – Economice Dunăre – Marea Neagră’, a spus Ghercă.

Strategia Dunării, proiectul politic european lansat de România împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Cele patru axe prioritare ale strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Dintre cele 14 ţări incluse în strategie, opt sunt state membre ale UE – Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria, restul fiind state non-membre – Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina.

Uniunea Europeană a alocat Strategiei pentru Regiunea Dunării fonduri de 100 milioane euro, în politica de coeziune 2007-2013

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...