România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie

România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie, însă populaţia va utiliza doar gaze de producţie internă, potrivit unui document privind structurii amestecului de gaze, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - vin, 26 aug. 2016, 10:50
România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie

Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 6,545 milioane de MWh în septembrie, importurile curente vor însemna 2,019 milioane de MWh, adică 30,7%. Din acestea, o cantitate de 124.213 MWh va fi înmagazinată în depozite, pentru iarnă.

Producţia internă curentă ajunge la 8,333 milioane de MWh, din care o cantitate de 3,806 milioane de MWh va fi înmagazinată. Sursa acestor informaţii este Transgaz, se arată în document.

Gazele importate vor merge exclusiv pe piaţa concurenţială. Aceasta deoarece structura amestecului de gaze pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici, avizată de ANRE, arată că aceşti consumatori nu vor utiliza gaze de import în luna septembrie, ci doar resurse de producţie autohtonă (1,025 milioane de MWh).

Ponderea mare a importurilor în consumul total este surprinzătoare, în condiţiile în care, în ultimii ani, România a importat din ce în ce mai puţine gaze, ca urmare a scăderii consumului industrial. Spre exemplu, în iunie, producţia internă de gaze a României a fost mai mare decât consumul. În luna septembrie a anului trecut, importurile erau de doar 0,03%, iar în septembrie 2014 însemnau 1,66% din consum.

Importurile de gaze în luna septembrie au mai fost apropiate ca pondere în anul 2008, când asigurau 26% din consumul naţional, potrivit datelor ANRE. În acel an, preţul gazelor de import era dublu faţă de cel al gazelor de producţie internă, însă scăderea cotaţiilor petroliere a dus la ieftinirea masivă a gazelor pe plan internaţional.

În luna iunie, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara că gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite.

‘Ca urmare a activităţi de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulenţe, ca urmare a faptului că gazele din producţia internă din depozite va avea preţul mult mai mare decât preţul gazelor importate. Gazele de import vor avea un preţ de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producţia internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie şi 86 de lei cele înmagazinate după această dată’, a spus Havrileţ.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Slovaciei
Comisia Europeană a aprobat luni planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Slovaciei, ce cuprinde granturi în sumă totală de 6,3 miliarde de euro, un procent de 43% din această......
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea Rusiei
Bruxellesul impune noi sancțiuni economice împotriva regimului militar din Myanmar, care caută, în schimb, susținerea ...
Uniunea Europeană a adăugat luni opt membri ai juntei militare aflate la putere în Myanmar şi patru societăţi care ...
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
După Uniunea Europeană, Statele Unite au impus la rândul lor sancțiuni economice împotriva Belarus
Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea de noi sancţiuni împotriva ...
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
ANPIS a plătit în luna aprilie 25,16 milioane de lei pentru alocațiile destinate susținerii familiei
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în aprilie 2021, au totalizat 25,16 milioane de lei, suma medie pe beneficiar ...