România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie

România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie, însă populaţia va utiliza doar gaze de producţie internă, potrivit unui document privind structurii amestecului de gaze, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - vin, 26 aug. 2016, 10:50
România va importa gaze în proporţie de peste 30% din consumul total la nivel naţional în luna septembrie

Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 6,545 milioane de MWh în septembrie, importurile curente vor însemna 2,019 milioane de MWh, adică 30,7%. Din acestea, o cantitate de 124.213 MWh va fi înmagazinată în depozite, pentru iarnă.

Producţia internă curentă ajunge la 8,333 milioane de MWh, din care o cantitate de 3,806 milioane de MWh va fi înmagazinată. Sursa acestor informaţii este Transgaz, se arată în document.

Gazele importate vor merge exclusiv pe piaţa concurenţială. Aceasta deoarece structura amestecului de gaze pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici, avizată de ANRE, arată că aceşti consumatori nu vor utiliza gaze de import în luna septembrie, ci doar resurse de producţie autohtonă (1,025 milioane de MWh).

Ponderea mare a importurilor în consumul total este surprinzătoare, în condiţiile în care, în ultimii ani, România a importat din ce în ce mai puţine gaze, ca urmare a scăderii consumului industrial. Spre exemplu, în iunie, producţia internă de gaze a României a fost mai mare decât consumul. În luna septembrie a anului trecut, importurile erau de doar 0,03%, iar în septembrie 2014 însemnau 1,66% din consum.

Importurile de gaze în luna septembrie au mai fost apropiate ca pondere în anul 2008, când asigurau 26% din consumul naţional, potrivit datelor ANRE. În acel an, preţul gazelor de import era dublu faţă de cel al gazelor de producţie internă, însă scăderea cotaţiilor petroliere a dus la ieftinirea masivă a gazelor pe plan internaţional.

În luna iunie, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara că gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite.

‘Ca urmare a activităţi de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulenţe, ca urmare a faptului că gazele din producţia internă din depozite va avea preţul mult mai mare decât preţul gazelor importate. Gazele de import vor avea un preţ de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producţia internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie şi 86 de lei cele înmagazinate după această dată’, a spus Havrileţ.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...