România va lansa în primul trimestru, pe piața externă, o emisiune de eurobonduri cu scadenţa de cel puţin 10 ani

România va lansa în primul trimestru din 2016, pe piaţa externă, o emisiune de eurobonduri, cu scadenţa de cel puţin 10 ani, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, cu prilejul conferinţei Euromoney CEE Forum 2016.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 17:24
România va lansa în primul trimestru, pe piața externă, o emisiune de eurobonduri cu scadenţa de cel puţin 10 ani

România se va împrumuta în 2016 de pe pieţele externe exclusiv în euro şi va lansa în acest an două emisiuni de eurobonduri, pentru a atrage în total trei miliarde de euro, a precizat şeful Trezoreriei.

Potrivit oficialului Ministerului Finanţelor Publice, dacă piaţa va fi bună ambele emisiuni de eurobonduri vor fi lansate în prima jumătate a anului 2016.

Împrumuturile de pe piaţa externă vor fi cu scadenţe lungi şi foarte lungi, iar la prima ieşire pe piaţa externă în 2016 ar putea fi redeschise tranşele de la împrumutul României din octombrie 2015, cu scadenţe de 10 ani şi 20 de ani.

‘Ne vom împrumuta exclusiv în euro, doar dacă s-ar schimba ceva radical în privinţa condiţiilor de piaţă am putea emite şi în dolari. Este avantajul mult prea mare în favoarea euro şi în condiţiile în care noi nu facem hedging şi volatilitatea este mai ridicată pe leu/dolar este clar că mergem pe euro’, a afirmat Ştefan Nanu.

Potrivit şefului Trezoreriei, în acest moment este volatilitate pe piaţă. Spre exemplu, tranzacţia Poloniei poate fi considerată un succes doar prin prisma faptului că a avut loc cu puţin înaintea retrogradării rating-ului Poloniei. În rest, elementele tranzacţiei nu reflectă un mare succes – gradul de suprasubscriere a fost mic, iar 30% din bondurile cu scadenţa la 10 ani au mers la investitori locali.

Deşi o serie de factori externi pot influenţa succesul emisiunii de eurobonduri româneşti, autorităţile sunt optimiste din perspectiva faptului că investitorii cu plasamente în active din regiunea Europei Centrale şi de Est văd România mult mai bine pe baze comparabile cu alte ţări.

În octombrie 2015, România a obţinut, pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani plasată pe pieţele externe, cel mai bun randament înregistrat vreodată pentru această maturitate, respectiv 2,84%. Pentru emisiunea scadentă peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%.

Suma totală contractată de România de pe pieţele externe în octombrie 2015 s-a ridicat la două miliarde euro, în două tranşe, una de 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, iar cealaltă de 750 de milioane de euro pe 20 ani. Emisiunea a fost suprasubscrisă, ordinele de subscriere fiind de peste 5,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...