România va lansa în primul trimestru, pe piața externă, o emisiune de eurobonduri cu scadenţa de cel puţin 10 ani

România va lansa în primul trimestru din 2016, pe piaţa externă, o emisiune de eurobonduri, cu scadenţa de cel puţin 10 ani, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, cu prilejul conferinţei Euromoney CEE Forum 2016.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 17:24
România va lansa în primul trimestru, pe piața externă, o emisiune de eurobonduri cu scadenţa de cel puţin 10 ani

România se va împrumuta în 2016 de pe pieţele externe exclusiv în euro şi va lansa în acest an două emisiuni de eurobonduri, pentru a atrage în total trei miliarde de euro, a precizat şeful Trezoreriei.

Potrivit oficialului Ministerului Finanţelor Publice, dacă piaţa va fi bună ambele emisiuni de eurobonduri vor fi lansate în prima jumătate a anului 2016.

Împrumuturile de pe piaţa externă vor fi cu scadenţe lungi şi foarte lungi, iar la prima ieşire pe piaţa externă în 2016 ar putea fi redeschise tranşele de la împrumutul României din octombrie 2015, cu scadenţe de 10 ani şi 20 de ani.

‘Ne vom împrumuta exclusiv în euro, doar dacă s-ar schimba ceva radical în privinţa condiţiilor de piaţă am putea emite şi în dolari. Este avantajul mult prea mare în favoarea euro şi în condiţiile în care noi nu facem hedging şi volatilitatea este mai ridicată pe leu/dolar este clar că mergem pe euro’, a afirmat Ştefan Nanu.

Potrivit şefului Trezoreriei, în acest moment este volatilitate pe piaţă. Spre exemplu, tranzacţia Poloniei poate fi considerată un succes doar prin prisma faptului că a avut loc cu puţin înaintea retrogradării rating-ului Poloniei. În rest, elementele tranzacţiei nu reflectă un mare succes – gradul de suprasubscriere a fost mic, iar 30% din bondurile cu scadenţa la 10 ani au mers la investitori locali.

Deşi o serie de factori externi pot influenţa succesul emisiunii de eurobonduri româneşti, autorităţile sunt optimiste din perspectiva faptului că investitorii cu plasamente în active din regiunea Europei Centrale şi de Est văd România mult mai bine pe baze comparabile cu alte ţări.

În octombrie 2015, România a obţinut, pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani plasată pe pieţele externe, cel mai bun randament înregistrat vreodată pentru această maturitate, respectiv 2,84%. Pentru emisiunea scadentă peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%.

Suma totală contractată de România de pe pieţele externe în octombrie 2015 s-a ridicat la două miliarde euro, în două tranşe, una de 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, iar cealaltă de 750 de milioane de euro pe 20 ani. Emisiunea a fost suprasubscrisă, ordinele de subscriere fiind de peste 5,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...