România va primi, în zilele următoare, o primă tranşă de 3 miliarde euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană

România va primi, în zilele următoare, o primă tranşă în valoare de 3 miliarde de euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană în cadrul instrumentului SURE, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
Economica.net - mie, 25 nov. 2020, 13:15
România va primi, în zilele următoare, o primă tranşă de 3 miliarde euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană

Valoarea totală a împrumutului solicitat de partea română este de 4,1 miliarde de euro, iar banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă, precizează şeful de la Finanţe.

„În câteva zile, prima tranşă din instrumentul SURE – 3 miliarde euro!!!! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, un împrumut în valoare de circa 4,1 miliarde euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de Covid-19. Banii sunt folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite să protejeze angajaţii şi/sau persoanele care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar, a unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă”, a scris ministrul citat.

Din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat la aceiaşi termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă – cupon 0%. Prima tranşă din acest împrumut, în valoare de 3 miliarde de euro, are o maturitate de 14,5 ani.

În şedinţa de Guvern din data de 1 octombrie 2020, a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană şi România, în valoare de 4,099 miliarde de euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă ca urmare a apariţiei epidemiei de Covid-19 (SURE).

Împrumutul a fost acordat la cererea părţii române, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

MFP menţionează că împrumutul va susţine măsurile adoptate de Guvernul României în contextul generat de criza Covid-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidenţa şomajului şi pierderea veniturilor.

Dintre aceste măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene, instituţia enumeră şomajul tehnic, programul de muncă flexibil, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesionişti a căror activitate a fost redusă/întreruptă, ca urmare a pandemiei de Covid-19, precum şi sporuri şi alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoaşterea meritelor acestora.

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele: perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani; împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări. Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. În cadrul acestui instrument UE a pus la dispoziţie 100 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BMW avertizează: Europa trebuie să renunţe la interzicerea motoarelor pe combustie pentru a-şi reduce dependenţa de China
Şeful BMW avertizează: Europa trebuie să renunţe la interzicerea motoarelor pe combustie pentru a-şi reduce dependenţa ...
Europa trebuie să renunţe la planul său vizând interzicerea vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare pe combustie începând din 2035, pentru a-şi reduce dependenţa de lanţul chinez......
Barbu: Avansul total pe care Ministerul Agriculturii îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro
Barbu: Avansul total pe care Ministerul Agriculturii îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro
Plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă va începe din această noapte, de la orele 24:00, iar avansul total ...
Visa şi Raiffeisen Bank lansează cardul Visa Signature în premieră în Europa Centrală şi de Est
Visa şi Raiffeisen Bank lansează cardul Visa Signature în premieră în Europa Centrală şi de Est
Visa şi Raiffeisen Bank lansează, în premieră în Europa Centrală şi de Est, cardul Visa Signature, debit şi credit, ...
România ar putea să își dubleze PIB-ul în următorii zece ani, intrând astfel în primele zece țări din UE – ING Bank
România ar putea să își dubleze PIB-ul în următorii zece ani, intrând astfel în primele zece țări din UE – ...
Economia României ar putea să se dubleze în următorii zece ani, iar PIB-ul să ajungă la valoarea de 700 de miliarde ...