România va primi o pre-finanţare de 31,8 milioane de euro pentru programe privind şomajul în rândul tinerilor

Secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE George Ciamba a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), unde au fost aprobate modificări privind pre-finanţarea pentru programele operaţionale referitoare la ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, urmând ca România să primească, în noua variantă, 31,8 milioane de euro faţă de 1,6 milioane de euro, în varianta anterioară.
Economica.net - mar, 19 mai 2015, 14:49
România va primi o pre-finanţare de 31,8 milioane de euro pentru programe privind şomajul în rândul tinerilor

Potrivit unui comunicat al MAE, remis AGERPRES, în cadrul reuniunii CAG, miniştrii au aprobat, fără dezbatere, propunerea de Regulament de modificare a Regulamentului privind Fondul Social European, permiţând astfel majorarea pre-finanţării iniţiale acordate programelor operaţionale sprijinite prin Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (YEI).

„Ca urmare, după adoptarea noilor modificări, pre-finanţarea pentru România va fi de 31,8 milioane de euro, în comparaţie cu 1,6 milioane de euro, în varianta anterioară”, notează sursa citată.

MAE precizează că discuţiile de la nivelul CAG s-au concentrat pe urmărirea implementării măsurilor Consiliului European extraordinar din 23 aprilie, privind situaţia migratorie, inclusiv din perspectiva Agendei Europene referitoare la migraţia publicată recent de către Comisia Europeană, subiect care va face obiectul discuţiilor şi la următorul Consiliu European.

Secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea României pentru formularea unui răspuns „coordonat şi comprehensiv” la evoluţiile curente în materie de migraţie.

„Demnitarul român a subliniat importanţa unei analize aprofundate în vederea identificării acţiunilor şi soluţiilor optime de prevenire a cauzelor migraţiei ilegale şi de gestionare adecvată, cu soluţii realiste şi eficiente, a provocărilor actuale determinate de fenomenul migraţionist, astfel încât rezultatul să fie unul echilibrat şi să ţină cont de specificităţile statelor membre. De asemenea, a subliniat contribuţia substanţială pe care România o furnizează deja la susţinerea activităţii FRONTEX şi a altor agenţii europene, ca o dovadă în plus a acţiunii în baza principiului solidarităţii la nivel european”, arată MAE.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat şi importanţa acţiunii în plan extern pentru combaterea cauzelor migraţiei şi a reiterat „susţinerea deplină” a României pentru dialogul politic cu statele de origine şi tranzit, ca instrument important în gestionarea acestui fenomen şi identificarea de soluţii durabile şi constructive.

MAE indică faptul că miniştrii pentru afaceri europene au avut şi un prim schimb de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 iunie, luând notă de agenda adnotată, care se axează asupra actualelor provocări la nivelul UE în planul securităţii şi în cel economic.

Astfel, în privinţa aspectelor de securitate, agenda Consiliului European include politica de securitate şi apărare comună, situaţia din Ucraina şi relaţiile cu Federaţia Rusă, stadiul implementării măsurilor decise la Consiliul European extraordinar din 23 aprilie privind situaţia migratorie din Marea Mediterană, precum şi monitorizarea implementării măsurilor de luptă împotriva terorismului, agreate la începutul anului. În ceea ce priveşte aspectele economice, principalele subiecte de pe agenda reuniunii din iunie a liderilor europeni se referă la lansarea Agendei Digitale, Semestrul European – andosarea Recomandărilor Specifice de Ţară, precum şi Raportul celor patru Preşedinţi privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

Conform sursei citate, cu referire la agenda proximului Consiliu European, secretarul de stat George Ciamba a salutat agenda adnotată propusă pentru discuţiile liderilor şi a evidenţiat, în linie cu poziţia exprimată de majoritatea statelor membre, consistenţa acesteia şi faptul că reflectă principalele dosare de interes major la nivel european în acest moment, subliniind, în context, necesitatea unor discuţii aprofundate pe marginea acestor subiecte la viitorul Consiliu European.

Totodată, miniştrii au avut un schimb preliminar de opinii cu privire la stadiul pregătirii Raportului celor patru Preşedinţi privind consolidarea UEM, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanţa unei abordări inclusive, cu participarea statelor membre non-euro la procesul de consolidare a UEM şi accentuând necesitatea luării în considerare a obiectivului atingerii convergenţei economice şi sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a......
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...