România va profita de scăderea exporturilor ucrainene de grâu

Exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea cu aproape un sfert în acest an, comparativ cu anul trecut, iar de acest lucru vor profita alţi competitorii din regiunea Mării Negre precum România şi Rusia, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg. 
Economica.net - sâm, 23 iul. 2016, 15:38
România va profita de scăderea exporturilor ucrainene de grâu

Potrivit analiştilor, livrările de grâu ale Ucrainei vor scădea cu 23% până la 13 milioane de tone în sezonul care a început luna aceasta şi se va încheia în luna iunie 2017. Comparativ, analiştii de la UkrAgroConsult estimează că în sezonul care s-a încheiat, Ucraina a exportat o cantitate record de 16,9 milioane tone de grâu. 

De această scădere vor profita alte ţări europene precum România şi Rusia, este de părere Laure Guinet, analist la traderul ED&F Man Holdings Ltd. „Cantităţile oferite pe piaţă vor fi mari astfel încât diminuarea exporturilor Ucraina va fi uşor de acoperit”, susţine Laure Guinet. 

În cazul Rusiei, este foarte probabil să-şi majoreze exporturile de grâu cu 10% în acest sezon, în condiţiile în care analiştii se aşteaptă ca producţia sa de grâu să atingă un nou record. 

În sezonul trecut, principalii cumpărători de grâu ucrainean au fost Egiptul şi Thailanda, susţine Liza Malyshko, analist la UkrAgroConsult. De asemenea, Ucraina a acoperit un sfert din necesarul de grâu al Coreei de Sud. În acest sezon însă, Liza Malyshko se aşteaptă ca Thailanda să-şi reducă importurile de grâu ca urmare a redresării producţiei interne. 

Ucraina este un exportator important atât de grâu pentru panificaţie cât şi de grâu folosit ca furaje pentru animale, susţin analiştii băncii Rabobank International. „Dată fiind oferta mare de grâu pentru furaje în UE, ne aşteptăm la o cerere mai mare pentru grâu de panificaţie din Ucraina în acest sezon”, susţine Charles Clack, analist la Rabobank. 

Chiar dacă exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea în acest sezon, comparativ cu recordul din sezonul trecut, se vor situa totuşi pe locul secund în topul celor mai mari exporturi înregistrate vreodată de Ucraina, susţin analiştii de la UkrAgroConsult. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...