România va rămâne cu deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2020, dar va depăşi ţintele impuse prin MTO

Bugetul României va înregistra, în fiecare din următorii trei ani, un deficit cash de sub 3% din PIB, însă se va abate de la ţinta din Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, celebrul MTO, potrivit raportului referitor la situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020, publicat de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 09:43
România va rămâne cu deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2020, dar va depăşi ţintele impuse prin MTO

„Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96 % din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,99 % din PIB, care se încadrează în ținta de deficit bugetar de 15 sub 3% din PIB potrivit prevederilor Tratatului de la Maastricht. Pe orizontul de referință 2018- 2020, acesta va intra pe o traiectorie de ajustare începând din anul 2018, fiind prognozat să ajungă in anul 2019 la 2,53% din PIB și în anul 2020 la 2,02 % din PIB. Conform Notificării fiscale publicată de Eurostat în octombrie 2016, România înregistra al treilea cel mai redus nivel al deficitului bugetar ( de 0,8 % din PIB) după Republica Cehă( 0,6% din PIB) și Lituania ( 0,2 % din PIB)”, scrie în document.

„În contextul celor prezentate mai sus, în termeni structurali, se estimează pe orizontul de referință o deviere de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (OTM) (celebrut MTO) stabilit pentru România, respectiv 1% din P.I.B., deficitul structural pe anul 2017 fiind estimat la 2,92% din P.I.B., în anul 2018 la 2,97% din P.I.B., urmând să înregistreze o traiectorie descendentă începând cu anul 2019, respectiv 2020. Chiar în condițiile manifestării acestui risc, devierea de la OTM s-ar produce în condițiile menținerii, pe întreg orizontul de planificare, a unui nivel sustenabil al datoriei publice de sub 40% din PIB”, se mai arată în document.

Ţinta din MTO a fost sărită încă de anul trecut.

„De remarcat că pentru anul 2016 se estimează un deficit bugetar cash de 2,41 % din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,82 % din PIB şi unui deficit structural de 2,57% din PIB. In aceste condiții, se constată că soldul structural se abate de la MTO (1% din PIB) începând cu anul 2016”, spun Finanţele.

„Estimarea soldului bugetar structural, în pofida faptului că reflectă mai fidel poziția fiscală a unei economii, prezintă o anumită incertitudine asociată proiecției acestuia. Astfel, valoarea soldului structural este dependentă de nivelul decalajului de producție, la rândul său dependent de PIB potențial, o mărime neobservabilă care este supusă deseori unor revizuiri mai mult sau mai puțin semnificative în funcție de revizuirea datelor statistice şi de metodologia folosită. Înregistrarea de către deficitul ESA și a celui structural a unor valori mai mici către sfârșitul intervalului de prognoză față de anul 2016, va avea în vedere păstrarea echilibrelor macroeconomice restaurate cu atâta efort, condiție esențială a unui proces sustenabil de convergență reală”, mai spun Finanţele.

Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2 % din PIB, urmând ca in anul 2020 să reprezinte 32,8 % din PIB..
Cheltuielile bugetare proiectate pentru pentru anul 2017 reprezinta 34,2% din PIB, ajungând în anul 2020 la 34,8 % din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...