România va susţine în faţa CE finanţarea infrastructurii principale de irigaţii prin programul Juncker – Constantin

România va susţine în faţa Comisiei Europene finanţarea infrastructurii principale de irigaţii cu un miliard de euro prin programul Juncker, în condiţiile în care, prin PNDR, au fost aprobate 370 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 13:38
România va susţine în faţa CE finanţarea infrastructurii principale de irigaţii prin programul Juncker - Constantin

‘Pe zona de dezvoltare rurală noi am obţinut 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigaţii, iar pe cea principală avem două opţiuni, fie pe Programul Operaţional Regional, fie prin planul Juncker. Din păcate, DG Regio nu poate să aloce azi un milliard de euro, de aceea printre primele proiecte pe care le vom susţine în faţa Comisiei Europene este finanţarea prin planul Junker cu un milliard euro a infrastructurii principale de irigaţii. Dacă vom reuşi sau nu vom afla undeva în septembrie sau octombrie’, a spus Constantin.

Acesta a precizat că, în discuţiile cu comisarul european a susţinut importanţa acestui sector pentru producţia agricolă a României.

‘Am arătat importanţa pe care sectorul de irigaţii îl are pentru agricultura românească într-un context în care producţia de materie primă din ţara noastră a cunoscut o creştere spectaculoasă. Cifrele arată că şi anul 2014 este al doilea an în care balanţa comercială este pozitivă în ceea ce priveşte comerţul cu produsele agricole, iar aici beneficiile pieţei unice sunt evidente. Partenerul principal al României este reprezentat de piaţa unică, adică peste 60 la sută din ceea ce înseamnă exporturile României’, a spus Constantin, la finalul întâlnirii cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

În ceea ce priveşte zonele defavorizate, şeful MADR a menţionat că pe noile criterii europene, România este avantajată pentru că aceste zone s-au dublat.

‘Conform noilor criterii europene, România a cunoscut, pe ansamblu, un avantaj extraordinar pentru că suprafeţele cu zonele defavorizate din România aproape că au fost dublate ceea ce se traduce printr-un sprijin mai consistent pentru zonele rurale şi pentru fermierii care lucrează în aceste zone. Sunt însă anumite probleme pentru unele comune din ţara noastră care au fost eliminate din noile criterii pentru zonele defavorizate. Noi am am solicitat un punct de vedere însă acesta ţine de legislaţia europeană, dar la nivel naţional vom acorda o atenţie sporită pentru aceste zone’, a menţionat Daniel Constantin.

La rândul său, comisarul european Phil Hogan consideră că fondurile europene sunt extrem de importante în dezvoltarea comunităţilor locale din România.

‘Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât şi indirect, prin finanţările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigaţii, servicii de agroturism şi conservarea patrimoniului cultural local’, a subliniat Phil Hogan.

Acesta a adăugat că perspectivele pentru agricultură României sunt pozitive mai ales că anul trecut România a avut o balanţă comercială pozitivă, înregistrând unul dintre cele mai bune rezultate din ultimii 25 de ani.

‘Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii româneşti în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanţa proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă, vor avea un impact cât mai mare asupra economiei şi vor crea noi oportunităţi pentru oamenii din comunităţile rurale’, a subliniat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, în luna noiembrie a anului trecut, iniţiativa Executivului comunitar privind crearea unui Fond european pentru investiţii strategice (FEIS) în scopul mobilizării, în final, a 315 miliarde de euro într-o perioadă de trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...