Buget UE – România vizează decuplarea alocărilor de rata de absorbţie

Principalul obiectiv al României în negocierile privind bugetul Uniunii Europene pentru 2014 - 2020, în cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European, este decuplarea alocărilor de rata de absorbţie, potrivit unor surse europene.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 13:23
Buget UE  - România vizează decuplarea alocărilor de rata de absorbţie

„Principalul obiectiv de negociere în mandatul preşedintelui va fi decuplarea alocărilor de rata de absorbţie”, au declarat sursele europene.

În negocierile dintre liderii europeni şi cei ai statelor membre ale UE se află nivelul de cofinanţare şi prefinanţare europeană, precum şi TVA eligibil. De asemenea, apare şi mecanismul de top-up, propus de România. Acest mecanism vizează creşterea ratei de cofinanţare la 95%, pentru ţările care au programe de asistenţă.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avansat, joi noaptea, în prima zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European, o nouă propunere privind bugetul UE 2014-2020.

Noua propunere de buget prevede însă o suplimentare de 8 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună şi una de 10,6 miliarde de euro pentru politica de coeziune.

Pe de altă parte, competitivitatea ar putea pierde în jur de 13 miliarde de euro, iar Mecanismul Conectarea Europei (CEF) 5 miliarde de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut după reuniune că în cele din urmă se va ajunge la o înţelegere în cazul bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020, deşi a punctat că sunt mai multe obstacole în calea realizării unui acord.

Băsescu a fost întrebat joi noaptea, la ieşirea de la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care este principalul obstacol pentru a se ajunge la un acord, el susţinând că sunt mai multe: „criza, contributorii neţi care doresc diminuarea contribuţiilor, beneficiarii care vor menţinerea unui buget european rezonabil”.
„Cred că în final vom găsi o soluţie”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...