România vrea să-și ajute vecinii afectați de război prin investiții în linii feroviare de ecartament larg

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) analizează măsuri pentru dezvoltarea legăturilor cu Republica Moldova și Ucraina în sectorul feroviar, potrivit unui document publicat pe site-ul propriu. Printre acestea se numără investiții în linii cu ecartament larg și în achiziția de vagoane de marfă.
Anemona Andone - joi, 21 apr. 2022, 22:20
România vrea să-și ajute vecinii afectați de război prin investiții în linii feroviare de ecartament larg

Aceste propuneri sunt corelate și complementare cu investițiile deja identificate și finanțate prin fondurile europene existente (PNRR, POT/POIM, CEF). Propunerile vizează atât intervenții concrete în vederea gestionării efectelor războiului dar și sustenabilitatea economică precum și reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea relațiilor de schimb atât cu Ucraina cât și cu Republica Moldova, spun autorii documentului menționat.

Cele mai importante intervenții care să aibă efecte imediate în creșterea conectivității feroviare cu Republica Moldova și Ucraina sunt:

1. Prelungirea liniei cu ecartament larg din Socola cap Y, până în stațiile CF Nicolina și Iași (aproximativ 7 km), plus construcția unor noi linii încălecate (dublu ecartament) în cele două stații. La aceasta se adaugă și lucrări de adaptare a instalațiilor de SCB (semnalizare – centralizare – bloc). De asemenea aceeași intervenție se poate propune și pentru sectorul de cale ferată Vicșani – Dornești – Suceava (aproximativ 45 km).

2. Instalarea de echipamente pentru transpunerea vagoanelor de marfă și călători (schimbarea boghiurilor pentru cele două ecartamente). Acesta vor fi amplasate în Vicșani, Cristești Jijia sau Nicolina, Galați – Brateș, Valea Vișeului. În contextul prelungirii liniei încălecate până la Suceava, se propune instalarea unui astfel de echipament și în stația Suceava Nord.

De asemenea, se propune amplasarea unei astfel de instalații și în portul Constanța (coroborat cu construcția unei linii încălecate pe o distanță de aproximativ 1 km), pentru transpunerea vagoanelor de marfă cu ecartament larg care se descarcă sau se încărcă pe nave de tip Ro-Ro. Astfel, vagoanele de tren de pe rutele de tip Ro-Ro care făceau legătura cu portul Odessa, pot fi preluate, procesate și expediate din portul Constanța, atât în perioada conflictului armat din Ucraina, cât și după încheierea acestuia.

3. Instalarea de echipamente care permit schimbarea automată a ecartamentului osiilor pentru trenurile aflate în mers, în capetele stațiilor Cristești Jijia, Vicșani.

De asemenea, statul român va încuraja achiziția de vagoane de marfă care să asigure nevoie de transport între Portul Constanța și Ucraina și care să fie apte pentru transpunere între cele două ecartamente. Vagoanele trebuie să fie apte să circule și în statele membre având în vedere dezvoltarea unor noi fluxuri de marfă, via Portul Constanța și Marea Neagră.

Finalizarea analizei de potențial și a nevoii de conectivitate, respectiv minimum o instalație nouă de transpunere boghiuri urmează să se realizeze până în trimestrul 4 al acestui an.

O cale ferată cu ecartament larg este o cale ferată cu un ecartament feroviar mai larg decât căile ferate cu ecartament standard de 1.435 mm. Ecartamentul larg de 1.524 mm, cunoscut în mod obișnuit ca ecartament rus, este ecartamentul dominant în țările din fosta Uniune Sovietică, în Mongolia și Finlanda.

FOTO: Locomotivă de ecartament larg folosită la remorcarea trenurilor cu minereu şi cocs între staţia Galaţi Larga şi combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi (sursa: Cornel Sibianul, Locomotivele Electroputere)

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...