Românii aruncă anual la gunoi 50 mil. baterii şi acumulatori uzaţi. Ţinta de reciclare pentru 2016 ar putea fi ratată

Peste 50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi sunt aruncaţi la gunoi de români, în fiecare an, iar pentru 2016 ţinta de reciclare a acestui tip de deşeuri, stabilită la 45% din total produse puse pe piaţă, ar putea fi ratată, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor /SNRB/, membru fondator al European Compliance Organisation for Batteries (EUCOBAT).
Economica.net - mar, 12 ian. 2016, 10:18
Românii aruncă anual la gunoi 50 mil. baterii şi acumulatori uzaţi. Ţinta de reciclare pentru 2016 ar putea fi ratată

Potrivit sursei citate, cantitatea de baterii şi acumulatori uzaţi aruncaţi de români reprezintă aproximativ 1.150 tone deşeuri cu conţinut mare de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu şi litiu. În acest caz, România trebuie să respecte normele europene, în sensul că aceste tipuri de deşeuri trebuie colectate şi reciclate în mod responsabil, în caz contrar fiind posibilă declanşarea procedurilor de penalizare pentru neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex Ante, conform Regulamentului General 2014 – 2020 al Comisiei Europene.

‘Începând cu data de 1 ianuarie 2016, ţinta de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piaţă. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata naţională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligaţiile europene’, notează organizaţia de profil.

Datele oficiale publicate de SNRB relevă faptul că, la finalul anului 2015, au fost colectate circa 100 de tone de baterii, echivalentul a circa 4,5 milioane de bucăţi, ‘în special datorită derulării campaniei de informare şi stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate ‘Priveşte Partea Pozitivă’, la nivelul întregii ţări, dar şi lansării în premieră naţională a Hărţii Interactive a Reciclării’.

‘Cu toate acestea, aproximativ 1.150 tone de deşeuri periculoase de baterii şi acumulatori ajung în continuare, anual, în cele 110 depozite neconforme, dar şi în cele peste 3.500 depozite ad-hoc neautorizate din ţară, determinând poluarea mediului înconjurător şi riscuri majore asupra sănătăţii populaţiei’, precizează SNRB.

Mai mult, organizaţia membră a EUCOBAT este de părere că, în acest context, ţinta de reciclare pentru 2016 ca parte a obligaţiilor europene de reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori va fi ratată, cu impact negativ asupra accesării de fonduri europene prin neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex Ante 2016 – 2020.

‘Imperfecţiunile nesoluţionate ale cadrului legislativ de reglementare, în speţă HG 1132/2008, şi lipsa implementării mecanismelor europene obligatorii privind colectarea selectivă, precum şi inexistenţa în prezent a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor sunt piedici care nu vor permite României să îşi atingă ţinta de reciclare de 45% pentru 2016. Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm astăzi în domeniul mediului şi gestiunii deşeurilor este lipsa de interes şi implicare în problematica reciclării a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale şi a operatorilor de salubritate care deţin monopolul pe colectare, la nivel local. Aceste reale vulnerabilităţi ale gestiunii deşeurilor constituie obstacole majore în atingerea obiectivelor pe care România şi le-a asumat în calitate de Stat Membru de a recicla 50% din deşeurile municipale şi comerciale generate anual până în 2020 şi de a îndeplini dezideratul de ‘Societate a Reciclării”, consideră Asociaţia.

SNRB anunţă, de altfel, că şi în 2016 va continua să sporească numărul punctelor de colectare aflate la dispoziţia populaţiei, dar şi dezvoltarea Hărţii Interactive care integrează reţeaua naţională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi. Harta Interactivă este un serviciu inteligent care, folosind sistemul GIS, detectează automat locaţia vizitatorului online şi propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta. Aplicaţia poate fi consultată pe site-urile snrb.org şi colecteazabaterii.ro.

Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor este o organizaţie colectivă a producătorilor de baterii şi acumulatori, având ca scop preluarea obligaţiilor şi responsabilităţilor acestora privind colectarea, tratarea şi valorificarea deşeurilor de baterii şi acumulatori în conformitate cu legislaţia în vigoare. SNRB este membru fondator EUCOBAT – European Compliance Organisation for Batteries, asociaţie pan-europeană a organizaţiilor de transfer responsabilităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în sistem partener
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în ...
Retailerul Profi Rom Food, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns la un număr de 600 de magazine operate ...
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Timpul de aşteptare pentru un automobil Dacia Sandero, un model low-cost popular, a ajuns acum la şase luni, a declarat ...
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
 Tot mai mulţi angajatori sunt mai atenţi la competenţele de comunicare şi de rezolvare a problemelor decât la competenţele ...