Românii au ajuns, în ultimii doi ani, cel mai numeroşi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie

România a devenit, în ultimii doi ani, ţara care furnizează cei mai mulţi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie, arată date noi publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) de la Londra.
Economica.net - lun, 11 dec. 2017, 21:58
Românii au ajuns, în ultimii doi ani, cel mai numeroşi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie

Numărul românilor care au mers în Marea Britanie la muncă timp de mai mult de un an sau s-au stabilit acolo a scăzut uşor anul trecut, până la aproximativ 50.000, de la 54.000 în 2015. România a ocupat, în ultimii doi ani, prima poziţie în topul ţărilor ai căror locuitori au emigrat către Marea Britanie.

România a „detronat”, astfel, India şi China, dar şi Polonia, ţări care au dominat anterior tabelele privind imigrarea pe termen lung.

România a intrat în „top” imediat după ridicarea restricţiilor de muncă impuse de autorităţile britanice pentru români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014. La fel s-a întâmplat şi după 2004, în urma primului val de extindere a Uniunii Europene către ţările foste comuniste din Europa Centrală şi de Est, când Polonia a înlocuit India şi China ca principală sursă de imigranţi către Marea Britanie.

Astfel, potrivit datelor oficiale, 153.000 de români au migrat pe termen lung în Marea Britanie în anii 2013, 2014, 2015 şi 2016, dintre care peste 100.000 în ultimii doi ani.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie adoptă definiţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru imigranţii pe termen lung: persoane care îşi mută rezidenţa într-o altă ţară pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, astfel încât ţara de destinaţie devine noua ţară de rezidenţă.

„În anul încheiat în iunie 2017, se estimează că 58.000 de cetăţeni bulgari şi români au migrat către UK; 75% dintre cetăţenii bulgari şi români care au imigrat în UK în anul încheiat în iunie 2017 au venit pentru motive legate de muncă”, se mai arată pe site-ul Statisticii din Marea Britanie.

Migraţia din UE către Marea Britanie s-a prăbuşit după votul pentru Brexit, mai relevă datele pentru perioada de 12 luni care a trecut după referendumul din 23 iunie anul trecut, iulie 2016 – iulie 2017.

Uniunea Europeană a rămas furnizor net de imigranţi în Marea Britanie, însă indicele migraţiei nete a scăzut puternic, cu 43%, de la 189.000 la 107.000, în anul încheiat la 30 iunie 2017.

Numărul imigranţilor din UE a coborât cu 54.000, la 230.000, iar numărul emigranţilor din Marea Britanie către alte state UE a urcat cu 28.000, la 123.000, cel mai ridicat nivel din 2008.

Oficiul de Statistică precizează că numărul persoanelor care se mută în Marea Britanie după ce au obţinut deja un loc de muncă acolo a rămas stabil faţă de anul anterior referendumului pentru Brexit, însă numărul celor care au migrat în căutarea unui loc de muncă a coborât cu 43%. Numărul celor care au migrat în Marea Britanie la studii a scăzut de asemenea cu 14%.

„Aceste evoluţii sugerează că Brexitul este, probabil, un factor important în privinţa deciziei oamenilor de a se muta în sau din Marea Britanie. Însă astfel de decizii sunt complexe şi există şi alţi factori care influenţează cifrele”, punctează Nicola White, director pentru statistici privind migraţia la ONS.

Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, şi ale britanicilor care au migrat în UE, reprezintă un punct cheie în negocierile dintre Londra şi UE privind Brexitul. Totodată, revigorarea economiilor Europei continentale şi deprecierea lirei sterline pot avea ca efect scăderea atractivităţii Marii Britanii pentru cei care caută un loc de muncă în Europa de Vest.

Peste 3,5 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani, majoritatea tineri sau familii tinere aflate în căutarea unui trai mai bun în Europa de Vest. Canada este o altă destinaţie preferată şi, odată cu liberalizarea călătoriilor fără viză pentru români de la 1 decembrie, ar putea atrage un nou val de emigranţi în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Startup-ul românesc Humans.ai intră pe piața din Emiratele Arabe Unite
Startup-ul românesc Humans.ai intră pe piața din Emiratele Arabe Unite
Compania românească Humans.ai a anunțat miercuri că pătrunde pe piața din Emiratele Arabe Unite, în urma parteneriatului ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...