Românii au ajuns, în ultimii doi ani, cel mai numeroşi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie

România a devenit, în ultimii doi ani, ţara care furnizează cei mai mulţi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie, arată date noi publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) de la Londra.
Economica.net - lun, 11 dec. 2017, 21:58
Românii au ajuns, în ultimii doi ani, cel mai numeroşi imigranţi pe termen lung în Marea Britanie

Numărul românilor care au mers în Marea Britanie la muncă timp de mai mult de un an sau s-au stabilit acolo a scăzut uşor anul trecut, până la aproximativ 50.000, de la 54.000 în 2015. România a ocupat, în ultimii doi ani, prima poziţie în topul ţărilor ai căror locuitori au emigrat către Marea Britanie.

România a „detronat”, astfel, India şi China, dar şi Polonia, ţări care au dominat anterior tabelele privind imigrarea pe termen lung.

România a intrat în „top” imediat după ridicarea restricţiilor de muncă impuse de autorităţile britanice pentru români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014. La fel s-a întâmplat şi după 2004, în urma primului val de extindere a Uniunii Europene către ţările foste comuniste din Europa Centrală şi de Est, când Polonia a înlocuit India şi China ca principală sursă de imigranţi către Marea Britanie.

Astfel, potrivit datelor oficiale, 153.000 de români au migrat pe termen lung în Marea Britanie în anii 2013, 2014, 2015 şi 2016, dintre care peste 100.000 în ultimii doi ani.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie adoptă definiţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru imigranţii pe termen lung: persoane care îşi mută rezidenţa într-o altă ţară pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, astfel încât ţara de destinaţie devine noua ţară de rezidenţă.

„În anul încheiat în iunie 2017, se estimează că 58.000 de cetăţeni bulgari şi români au migrat către UK; 75% dintre cetăţenii bulgari şi români care au imigrat în UK în anul încheiat în iunie 2017 au venit pentru motive legate de muncă”, se mai arată pe site-ul Statisticii din Marea Britanie.

Migraţia din UE către Marea Britanie s-a prăbuşit după votul pentru Brexit, mai relevă datele pentru perioada de 12 luni care a trecut după referendumul din 23 iunie anul trecut, iulie 2016 – iulie 2017.

Uniunea Europeană a rămas furnizor net de imigranţi în Marea Britanie, însă indicele migraţiei nete a scăzut puternic, cu 43%, de la 189.000 la 107.000, în anul încheiat la 30 iunie 2017.

Numărul imigranţilor din UE a coborât cu 54.000, la 230.000, iar numărul emigranţilor din Marea Britanie către alte state UE a urcat cu 28.000, la 123.000, cel mai ridicat nivel din 2008.

Oficiul de Statistică precizează că numărul persoanelor care se mută în Marea Britanie după ce au obţinut deja un loc de muncă acolo a rămas stabil faţă de anul anterior referendumului pentru Brexit, însă numărul celor care au migrat în căutarea unui loc de muncă a coborât cu 43%. Numărul celor care au migrat în Marea Britanie la studii a scăzut de asemenea cu 14%.

„Aceste evoluţii sugerează că Brexitul este, probabil, un factor important în privinţa deciziei oamenilor de a se muta în sau din Marea Britanie. Însă astfel de decizii sunt complexe şi există şi alţi factori care influenţează cifrele”, punctează Nicola White, director pentru statistici privind migraţia la ONS.

Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, şi ale britanicilor care au migrat în UE, reprezintă un punct cheie în negocierile dintre Londra şi UE privind Brexitul. Totodată, revigorarea economiilor Europei continentale şi deprecierea lirei sterline pot avea ca efect scăderea atractivităţii Marii Britanii pentru cei care caută un loc de muncă în Europa de Vest.

Peste 3,5 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani, majoritatea tineri sau familii tinere aflate în căutarea unui trai mai bun în Europa de Vest. Canada este o altă destinaţie preferată şi, odată cu liberalizarea călătoriilor fără viză pentru români de la 1 decembrie, ar putea atrage un nou val de emigranţi în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...