Românii au contribuit cu 7,1 miliarde de lei la pilonul II de pensii în acest an, cu 20% în plus faţă de 2016

Angajaţii din România au contribuit în acest an cu 7,1 miliarde de lei la pensiile private obligatorii, respectiv pilonul II, cu 20% mai mult comparativ cu 2016, când au virat fondurilor de pensii 6,9 miliarde de lei, potrivit datelor anunţate, joi, de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 14 dec. 2017, 13:59
Românii au contribuit cu 7,1 miliarde de lei la pilonul II de pensii în acest an, cu 20% în plus faţă de 2016

Pentru anul următor, reprezentanţii Asociaţiei se aşteaptă ca valoarea indicatorului să scadă din nou, la 6 – 6,5 miliarde de lei, ca urmare a diminuării contribuţiilor obligatorii, de la 5,1% la 3,75%, pentru acest pilon de pensii.

‘Anul 2017 a fost unul destul de plin de evenimente interesante. A fost decisă scăderea de la 5,1% la 3,7% de la 1 ianuarie 2018, scenariu pe care noi în vedem temporar şi reversibil, în condiţiile în care ne raportăm la 6%, cum ar fi trebuit să fie din 2016’, a declarat Andreea Pipernea, noul director general al NN Pensii, în cadrul conferinţei.

Potrivit acesteia, odată cu discuţiile care au avut loc de-a lungul anului în spaţiul public pe tema pilonului II, oamenii au devenit mai interesaţi de acest subiect şi mai conştienţi că aceştia sunt banii lor pe care îi vor primi la pensie.

De asemenea, aceste discuţii au aprins şi apetitul pentru pilonul III de pensii, adică cele private facultative. Anul acesta au fost virate la pilonul III sume de 272 milioane de lei, faţă de 249 milioane de lei în 2016. Pentru anul viitor, reprezentanţii APAPR estimează că se vor strânge 300 de milioane de lei la pensiile facultative. Anul acesta, s-au înscris la pilonul III 40.000 de noi clienţi, acesta fiind cel mai mare număr de nou-veniţi din ultimii şapte ani.

Totodată, activele fondurilor private de pensii au ajuns în acest an la 8,9 miliarde de euro, de la 7,3 miliarde de euro anul trecut, şi vor atinge 10,5 miliarde de euro anul viitor.

Din totalul activelor, 92% sunt investite în România. Fondurile private de pensii deţin 14% din titlurile de stat ale României, fiind al doilea deţinător de datorie publică, după bănci.

La rândul său, Radu Crăciun, preşedintele BCR Pensii, a arătat că partea plină a paharului, după cele întâmplate în acest an, este că nu s-a modificat sistemul, ci doar nivelul de contribuţie.

‘Din fericire, sistemul a rămas intact şi, în momentul în care un decident hotărăşte să se revină la cea a fost iniţial, acest lucru se poate face rapid’, a susţinut Crăciun.

Te-ar mai putea interesa și
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Un ordin nou al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021, stabilește noi obligații pentru firmele de distribuție de energie electrică în cazuul în care au loc......
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada 2021-2027 – Moody’s
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada ...
Absorbţia completă a fondurilor UE ar duce la o creştere a PIB numai din aceste fonduri pentru ţările implicate, la ...
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Grupul italian Enel Spa vrea să-şi extindă afacerea de distribuţie a energiei în afara Europei şi Americii Latine şi ...
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti, a anunţat ministrul ...