Românii au fost principalii turişti pe litoralul bulgăresc, cu o pondere de 40% în total

Aproape jumătate dintre turiştii aflaţi în acest an pe litoralul bulgăresc, mai exact 40%, au fost români, reprezentând majoritatea turiştilor străini sosiţi în ţara vecină, informează touroperatorul Travel Planner, pe baza datelor statistice transmise de Institutul Naţional de Statistică al Republicii Bulgaria.
Economica.net - vin, 16 oct. 2020, 09:40
Românii au fost principalii turişti pe litoralul bulgăresc, cu o pondere de 40% în total

Astfel, potrivit datelor oficiale din Bulgaria, ţara vecină a fost vizitată, în primele opt luni ale acestui an, strict în scop turistic, de 216.033 de români, dintr-un total de 641.856 de concetăţeni care au călătorit pentru diverse scopuri (inclusiv afaceri, vizite la prieteni şi rude etc.).

Dacă în iunie, din cauza pandemiei de coronavirus, pe litoralul bulgăresc au ajuns doar 9.254 de turişti români, numărul acestora a crescut la 58.313 în iulie şi la 110.190 în august.

Ca o comparaţie cu anii precedenţi, în iunie anul trecut, 33.033 de turişti români au vizitat Bulgaria, în iulie 2019 – 64.555, iar în august 2019 – 148.113. După cum se observă, diferenţa nu este foarte mare pentru vârful de sezon, în pofida pandemiei. Dacă mergem cu un an în urmă, în 2018, cifrele turiştilor români au fost următoarele: iunie – 59.880, iulie – 114.048, respectiv august – 137.258. Deci se observă, încă de anii trecuţi, o tendinţă de creştere a preferinţei turiştilor români faţă de litoralul bulgăresc pentru luna august şi ultima parte a sezonului.

Dacă luăm ca reper luna de vârf august, în acest an au fost cu 25,6% mai puţini turişti români pe litoralul bulgăresc. În total, pentru perioada iunie – august, scăderea numărului de turişti români este de 27,5%, destul de ponderată, ţinând cont că majoritatea turiştilor au început să călătorească în Bulgaria mai ales după 1 iulie.

Pe primele opt luni ale acestui an, scăderea incoming-ului pentru Bulgaria a fost dramatică, de 78,8%, numărul turiştilor străini scăzând de la 4.551.947 în perioada amintită de anul trecut la 1.011.051 în acest an.

Travel Planner a efectuat, în premieră, şi o comparaţie cu numărul de turişti români care au optat pentru litoralul românesc, tot în perioada iunie – august, cifrele fiind furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, în august 2020, un număr de 377.536 de turişti români au fost pe litoralul românesc, faţă de 404.846, câţi au fost anul precedent, scăderea fiind de 6,75%.

Pentru toată perioada iunie – august 2020, un număr de 762.362 de turişti români au optat pentru litoralul românesc, iar pentru perioada similară a anului 2019 au fost 917.909, scăderea fiind de 27% faţă de anul precedent.

Ca pondere a turiştilor români care au ales turismul intern în această vară, litoralul românesc a câştigat câteva procente faţă de anul precedent. În concluzie, observăm o similaritate mare între opţiunile românilor pentru litoralul românesc şi cel bulgăresc.

Însă, cea mai mare surpriză a statisticilor este aceea că românii au fost cei mai mulţi turişti străini pe litoralul bulgăresc, fireşte, după cei autohtoni. Următorii pe listă au fost turiştii din Germania, Ucraina, Polonia, Serbia, Franţa şi Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte durata zilei cu câteva milisecunde, se arată într-un studiu......
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru primul lot din secțiunea montană, prelungit până pe 31 iulie
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru primul lot din secțiunea montană, prelungit până pe 31 ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit din nou termenul limită de depunere a ...
Dărăban, ACUE: Nerealizarea unor investiţii accelerate în distribuţie ar putea costa mult mai mult consumatorii, pe termen lung
Dărăban, ACUE: Nerealizarea unor investiţii accelerate în distribuţie ar putea costa mult mai mult consumatorii, pe ...
Nerealizarea unor investiţii accelerate în sectorul de distribuţie a energiei ar putea face ca, pe termen lung, costul ...
Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia în luna februarie 2025
Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia în luna februarie 2025
Operatorii reţelelor electrice din Estonia, Letonia şi Lituania au semnat un acord vizând decuplarea de la reţeaua electrică ...