1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Românii au investit net 379 milioane de lei în fonduri mutuale în august. Sunt aproape 300.000

Subscrierile nete ale investitorilor în fondurile mutuale româneşti au fost de aproape 379 miliaone de lei (peste 85 milioane de euro), potrivit unui raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

12 sep, 2014 | | ECONOMICA.net

Averea fondurilor mutuale locale (activele nete) a continuat să crească (+2,8%) şi în luna august, depăşind valoarea de 16,4 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro) la sfârşitul lunii trecute, potrivit unui raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Cei 19 administratori de investiţii din România (exclusiv societăţile de investiţii financiare) au în portofoliu şi 27 de fonduri de investiţii închise (fără emisiune şi răscumpărare continue de titluri ca în cazul fondurilor deschise sau mutuale).  Activele nete deţinute de fondurile închise au crescut cu 0,7% în luna raportată, ajungând la finele lunii la 676 milioane de lei (153 milioane euro).

Activele nete ale fondurilor străine distribuite în Romania au crescut cu 1,8% comparativ cu luna anterioară, atingând la finele lunii iulie 403 milioane euro.

Numărul investitorilor în fonduri mutuale va depăşi pragul de 300.000 pe parcursul luni septembrie.

Ierarhiile în piaţă nu s-au schimbat. Erste Asset Management România (EAM) şi Raiffeisen Asset Management (RAM) îşi împart jumătate din piaţa totală, care include şi SIF-urile şi fondurile străine, cu cote de piaţă de 29% respectiv 21%.

EAM este lideră autoritară pe piaţa fondurilor mutuale, cu 41¤ din active, urmată de RAM, cu 27%. 

Cel mai performant fond de investiţii românesc, cu un randament de peste 22,4% în ultimele 12 luni, este ETF BET Tradeville, care este listat şi la Bursa de Valori Bucureşti şi urmăreşte evoluţia acţiunilor din indicele de referinţă al Bursei, BET, al celor mai importante 10 acţiuni, fără SIF-uri.

Urmează un alt fond de acţiuni, Certinvest XT, care urmăreşte indicele BET XT, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile. Erste Equity România a prins podiumul cu un randament de 20%.

Cel mai mare fond mutual Erste Bond Flexible Ron a ajuns la actzive de peste 6,34 miliarde de lei cuun randament de 5,4%,  iar cel mai mare fond mutual diversificat Erste Balanced RON are un randament de 15,9%

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO