Românii au investit net 379 milioane de lei în fonduri mutuale în august. Sunt aproape 300.000

Subscrierile nete ale investitorilor în fondurile mutuale româneşti au fost de aproape 379 miliaone de lei (peste 85 milioane de euro), potrivit unui raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 12 sept. 2014, 13:29
Românii au investit net 379 milioane de lei în fonduri mutuale în august. Sunt aproape 300.000

Averea fondurilor mutuale locale (activele nete) a continuat să crească (+2,8%) şi în luna august, depăşind valoarea de 16,4 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro) la sfârşitul lunii trecute, potrivit unui raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Cei 19 administratori de investiţii din România (exclusiv societăţile de investiţii financiare) au în portofoliu şi 27 de fonduri de investiţii închise (fără emisiune şi răscumpărare continue de titluri ca în cazul fondurilor deschise sau mutuale).  Activele nete deţinute de fondurile închise au crescut cu 0,7% în luna raportată, ajungând la finele lunii la 676 milioane de lei (153 milioane euro).

Activele nete ale fondurilor străine distribuite în Romania au crescut cu 1,8% comparativ cu luna anterioară, atingând la finele lunii iulie 403 milioane euro.

Numărul investitorilor în fonduri mutuale va depăşi pragul de 300.000 pe parcursul luni septembrie.

Ierarhiile în piaţă nu s-au schimbat. Erste Asset Management România (EAM) şi Raiffeisen Asset Management (RAM) îşi împart jumătate din piaţa totală, care include şi SIF-urile şi fondurile străine, cu cote de piaţă de 29% respectiv 21%.

EAM este lideră autoritară pe piaţa fondurilor mutuale, cu 41¤ din active, urmată de RAM, cu 27%. 

Cel mai performant fond de investiţii românesc, cu un randament de peste 22,4% în ultimele 12 luni, este ETF BET Tradeville, care este listat şi la Bursa de Valori Bucureşti şi urmăreşte evoluţia acţiunilor din indicele de referinţă al Bursei, BET, al celor mai importante 10 acţiuni, fără SIF-uri.

Urmează un alt fond de acţiuni, Certinvest XT, care urmăreşte indicele BET XT, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile. Erste Equity România a prins podiumul cu un randament de 20%.

Cel mai mare fond mutual Erste Bond Flexible Ron a ajuns la actzive de peste 6,34 miliarde de lei cuun randament de 5,4%,  iar cel mai mare fond mutual diversificat Erste Balanced RON are un randament de 15,9%

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...