Românii au plasat peste 1,2 miliarde de lei, net, în fondurile mutuale în 2013. Care sunt favoritele

Numărul investitorilor în fondurile de investiţii deschise (mutuale) a depăşit pragul de un sfert de milion. Subscrierile nete ale acestora în cele 63 de fonduri mutuale româneşti pe trimestrul al II-lea a fost de peste 415 de milioane de lei. Astfel,  diferenţa totală pe 2013 dintre plasamente şi retrageri se ridică la 1,22 de miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 iul. 2013, 11:53
Românii au plasat peste 1,2 miliarde de lei, net, în fondurile mutuale în 2013. Care sunt favoritele

Cei peste 252.000 de investitori în fondurile mutuale au subscris titluri în valoare de peste 1,72 miliarde de lei şi au solicitat retragerea a peste 1,3 de miliarde de lei, pe trimestrul încheiat la 30 iunie.

Valoarea totală a activelor nete ale celor 63 de fonduri mutuale (deschise, cu emisiuune şi răscumpărare continue de titluri) este de 10,3 miliarde de lei, potrivit  raportului pe luna mai trimis la redacţia ECONOMICA.NET de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Subscrierile nete (diferenţa dintre plasamante şi retrageri) au depăşit 415 milioane de lei.

Ritmul de economisire şi investiţie în fondurile mutuale a scăzut în trimestrul 2, faţă de trimestrul 1, când subscrierile nete (diferenţa dintre sumele plasate şi cele retrase) au fost de 812 milioane de lei.

În apropierea vacanţei, investitorii au scos mai mult din fonduri în trimestrul 2 faţă de trimestrul 1, când subscrierile (1,76 miliarde de lei) au fost comparabile cu cele din perioada aprilie – iunie. Atunci, însă, retragerile au fost mai mici, de 950 de milioane de lei.

Cele mai multe plasamente se fac în fondurile cu grad redus de risc, mai ales în cele de obligaţiuni. Fondurile de obligaţiuni în lei au stras subscrieri nete de  aproape 210 milioane de lei, în trimestrul 2.

Alte fonduri cu plasamente monetare şi de obligaţiuni, inclusiv  în euro, care nu se pot încadra în clasificările oficiale,  au atras 205 milioane lei (în echivalent).

Aceste fonduri mai investesc şi în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste (ale unor mari bănci , mai ales) şi în depozite bancare.

Câştigurile

Cel mai mare randament pe ultimele 12 luni este al fondului Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management, dar profiturile acestuia sunt datorate speculaţiilor abvansate cu instrumente derivate de mare risc.

Următorele randamente în top sunt ale unor fonduri de investiţii care imită, până la un anumit punct portofoliiile unor indici bursieri româneşti: Certinvest BET FI Index (+27%), Certinvest BET Index (20%), BT Index Romania ROTX (20%) şi  Certinvest XT Index (18%).

Următorul cel mai mare randament obţinut pe piaţă este cel al portofoliului ECONOMICA.NET.

Cele mai mari fonduri sunt BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management România (EAM),  cu active de 4,3 miliarde de lei şi care a atras subscrieri nete de peste 45 de milioane de lei luna trecută.

Randamentul BCR Obligaţiuni pe ultimele 12 luni este de 7,83%.

BCR Obligaţiuni este urmat de Raiffeisen Ron Plus, administrat de RRaiffeisen Asset Management (RAM), şi care are active de 1,8 miliarde de lei şi care a atras subscrieri nete de peste 33 de milioane de lei luna trecută.

Raiffeisen Ron Plus are un randament de 6,69%.

Raiffeisen Euro are active echivalente cu 1,44 miliarde de lei. BRD Simfonia 1 (active 545 mil.,  subscrieri 47 mil., randament de 5,44%) şi BRD Euro Fond (527 mil., 4,15% în euro) sunt următoarele în top.

New Entry

Luna trecută a intrat pe piaţă un nou fond închis (fără emisiune şi răscumpărare continue de titlrui), denominat în euro: Global Investing Fund, administrat de Vanguard Asset Management.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Bomba socială” – Tranziţia la vehiculele electrice ar putea elimina un sfert din locurile de muncă în sectorul auto din Franţa
„Bomba socială” – Tranziţia la vehiculele electrice ar putea elimina un sfert din locurile de muncă ...
Industria auto franceză, care reuneşte mărci precum Peugeot, Citroen şi Renault, ar putea vedea cum 100.000 din cele ...
Gheorghiţă: Între 20 septembrie – 24 octombrie s-au vaccinat peste un milion de persoane noi. Dacă se menţine actualul trend, la finalul anului putem depăşi o acoperire vaccinală de peste 70% din populaţia peste 12 ani
Gheorghiţă: Între 20 septembrie – 24 octombrie s-au vaccinat peste un milion de persoane noi. Dacă se menţine actualul ...
Coordonatul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că, în perioada 20 septembrie – ...
ACAROM: Nu putem să fim competitivi în Europa la transportul feroviar de marfă cu o viteză medie de circa 18 km/h
ACAROM: Nu putem să fim competitivi în Europa la transportul feroviar de marfă cu o viteză medie de circa 18 km/h
România nu poate fi competitivă în Europa în ceea ce priveşte transportul feroviar de marfă, în condiţiile în care ...