Românii au prins gustul profitului din investiţiile specifice crizei

Fondurile de investiţii mutuale în obligaţiuni şi în titluri de stat au atras aproape 5000 de noi investitori mici şi de tip private banking în primele 5 luni ale anului, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Atractivitatea fondurilor de obligaţiuni se datorează randamentelor mai mari ale titlurilor de stat, amplificate de  criză şi gradului relativ redus de risc.
Adrian N. Ionescu - mie, 13 iun. 2012, 14:07
Românii au prins gustul profitului din investiţiile specifice crizei

Majoritatea noilor investitori provin dintre clienţii băncilor care au filiale de administrare a investiţiilor şi dintre clienţii serviciilor de tip private banking, care beneficiază de consultanţa unor manageri de cont dedicaţi.

Cele 8 fonduri mutuale româneşti de obigaţiuni au atras subscrieri nete (diferenţa dintre subscrieri şi retrageri) de 81,9 milioane de lei, luna trecută, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) şi calculelor ECONOMICA.NET.

Fondurile de obligaţiuni au atras aproape jumătate din subscrierile nete ale celor 62 de fonduri  mutuale locale (194 milioane de lei).

Subscrierile nete în cele 62 de fonduri locale se ridică la circa 950 de milioane de lei în primele 5 luni ale anului.

Fondurile de obligaţiuni profită de randamentele mai mari ale titlurilor de stat din această perioadă, înregistrate ca urmare a creşterii percepţiei de risc privind România, în contextul crizei datoriilor guvernelor europene.

Randamentul titlurilor de stat este raportul dintre dobânda plătită de emitent, raportată la preţul titlului. Randamaentul este invers proporţional cu preţul, care este în scădere din cauza creşterii riscului.

Cele 8 fonduri locale de obligaţiuni administrează active nete de 1,8 miliarde de euro pentru aproape 50.000 de investitori. Cel mai mare este fondul BCR Obligaţiuni, administrate de Erste Asset Management  care deţine active de peste 1,5 miliarde de lei, în contul celor peste 42.000 de investitori, la 11 iunie.

Al doilea cel mai mare fond de obligaţiuni în lei este unul străin, administrat de ING Asset Management, cu active de peste 863 de milioane de lei la 31 mai. BT Obligaţiuni administrează active de 240 milioane de lei.

Randamentele celor mai mari 3 fonduri de obligaţiuni în lei pe ultimele 12 luni sunt de 7,25 % (BCR Obligaţiuni), 6,53% (ING International Romanian Bond Fund) şi 6,93% (BT Obligaţiuni), mai mari decât depozitele bancare la 12 luni, de la bănci nesusceptibile de a suferi semnificativ din cauza crizei.

Plasamentele în fonduri de obligaţiuni sunt şi mult mai lichide, randamentele fiind valabile indiferent de perioada de deţinere a titlurilor.

Pe piaţă mai operează şi trei fonduri de obligaţiuni în euro: Raiffeisen Euro Plus, administrate de Raiffeisen Asset Management, cu active echivalând cu peste 1,1 miliarde de lei, la 31 mai, BRD Euro Fond (226 milioane lei) şi OTP Euro Bond (44 milioane de lei).

Acestea investesc în obligaţiuni corporatiste şi de stat sau cu un rating similar cu cel al României şi au avut randamente în euro pe ultimele 12 luni de 5,39%, 4,49% şi respectiv 4,66%.

Activele nete ale fondurilor locale au crescut în luna mai cu 2,9%, până la 7,84 miliarde de lei (1.755 milioane de euro), potrivit raportului AAF.

Fondurile monetare şi cele de obligatiuni au beneficiat de cele mai mari subscrieri nete, de peste 35 milioane €, adică 81% din totalul subscrierilor nete înregistrate de toate fondurile locale.

Activele nete ale fondurilor străine distribuite în Romania erau la finele lunii mai de 279,7 milioane euro, cu 4,1% mai mici faţă de finele lunii anterioare.

În luna mai 2012, volumul activelor nete deţinute de cele 21 de fonduri închise (fără emisiune şiposibilitate de retragere  continue, ca la cele deschise, sau mutuale) a crescut cu 22,9%, până la echivalentul a  74,3 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit atingerea unui consens cu privire la problema spinoasă a derogării......
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...