Românii au pus bani în bănci chiar şi în 2014, anul cu cele mai proaste dobânzi

La finele lui noiembrie 2014, valoarea totală a depozitelor constituite de persoane fizice în băncile din România era aproape similar cu nivelul de la începutul anului în ciuda faptului că randamentele oferite de această formă de economisire au scăzut constant pe parcurcursul lui 2014 atingând minime istorice.
Economica.net - vin, 23 ian. 2015, 22:00
Românii au pus bani în bănci chiar şi în 2014, anul cu cele mai proaste dobânzi

Românii aveau în bănci peste 104 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie 2014, arată datele Băncii Naţionale a României. Suma este doar marginal mai mică decât soldul înregistrat la afârşitul lui 2013 în ciuda faptului că anul trecut a adus cele mai mici dobânzi la depozite din istoria postdecembristă.

Concret, dacă în noiembrie 2013, dobânda medie plătită pentru depozite la termen ale populaţiei depăşea 4,2% pe an, în noiembrie 2014, aceasta scădea sub 3% pe an. În cazul economiilor în euro, randamentele au scăzut de la 2,5% în 2013 la aproximativ 1,5% în noiembrie 2014. Dacă din aceste dobânzi extrem de mici sunt scăzute comisioanele băncilor rezultă un profit extrem de mic şi, în unele situaţii, chiar pierderi. În ceea ce priveşte moneda şi perioada depozitelor, românii preferă în continuare formele de economisire în lei cu scadeenţe mai mici de un an care reprezintă aproximativ 60% din soldul depozitelor.

Aceste tipuri de depozite sunt urmate de cele în euro constituite tot pr o perioadă mai mică de un. O creştere importantă a avut loc însă în ceea ce priveşte depozitele pe termene mai mari de un an, până de curând aproape inexistente în România. Soldul acestor depozite a ajuns la un total 11,5 miliarde de lei cu peste 1 miliard de lei mai mult decât în 2013.

Sume încă mici

Românii reuşesc să economisească lunar 41 de euro, iar 26% dintre aceştia îşi investesc economiile în aur sau alte metale preţioase, arată un barometru Erste Group privind posibilităţile de economisire în ţări din Europa Centrală şi de Est. Ungurii economisesc 49 de euro, în timp ce austriecii şi-au majorat cu 7 euro sumele destinate economiilor lunare, până la 188 de euro, potrivit barometrului.

Conturile de economii şi asigurările de viaţă rămân principalele produse de economisire, în condiţiile în care persoanele care economisesc consideră prioritare accesul facil la fonduri şi un risc scăzut.

‘Austriecii şi slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Austriecii şi-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (la 188 euro), iar slovacii economisesc mai mult cu 6 euro faţă de anul trecut (96 euro). Croaţii (60 euro), românii (41 euro) şi ungurii (49 euro) şi-au menţinut economiile la acelaşi nivel, în timp ce cehii (75 euro) şi sârbii (35 euro) şi-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro şi, respectiv, 1 euro comparativ cu 2013’, arată analiza Erste.

Cu toate că majoritatea populaţiei din ECE a reuşit să-şi menţină economiile la un nivel stabil, aproximativ jumătate dintre români, unguri, slovaci şi croaţi nu sunt mulţumiţi de sumele puse deoparte. Cel mai mare grad de insatisfacţie este înregistrat în Serbia, unde aproape două treimi din locuitori afirmă că nu sunt prea mulţumiţi sau nu sunt satisfăcuţi deloc de sumele economisite.

Această situaţie are drept cauză ‘dobânzile reduse comparativ cu anii precedenţi şi nivelul inflaţiei care reduce semnificativ sumele puse deoparte’, arată Peter Bosek, preşedinte Retail Board Erste Group.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
Numărul mai ridicat al internărilor în rândul copiilor infectaţi cu coronavirus în Africa de Sud în valul patru al ...
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...