1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Românii care nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri - EY România

Persoanele care nu-şi declară venitul global până la 25 mai a.c. pot primi notificări de la organele fiscale, pe baza datelor obţinute prin schimbul de informaţii cu statele membre sau ţările din afara Uniunii Europene, susţine Andreea Cosmănescu, manager, Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică, EY România, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

21 apr, 2017 | Agerpres

'Cel puţin câteva mii, posibil şi zeci de mii de persoane pot fi în această situaţie, iar cetăţenii români cu domiciliul în România care au plecat din ţară şi nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri dacă nu se conformează cu procedurile necesare la organul fiscal competent. Acelaşi risc există şi în cazul cetăţenilor străini care au avut statut de rezidenţi fiscali în România, dar nu s-au scos din evidenţele fiscale la plecarea din ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile', a declarat Andreea Cosmănescu.

Potrivit acesteia, acţiunile administraţiilor fiscale nu mai rămân limitate la teritoriul dintre graniţele naţionale, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Avantajele acestui mecanism sunt claritatea asupra rezidenţei fiscale şi obţinerea unor informaţii consolidate globale asupra veniturilor obţinute, dar există şi un dezavantaj substanţial: anul fiscal diferit de anul calendaristic pentru unele state.

'Codul de Procedură Fiscală, ce transpune la nivel naţional Directiva 2014/107/EU privind schimbul automat obligatoriu de informaţii în domeniul fiscal începând cu anul trecut, asigură o mai mare transparenţă administraţiilor fiscale asupra situaţiei persoanelor fizice. Cu toate acestea, există câteva situaţii în care contribuabilii nu pot să se conformeze procedurilor declarative anuale datorită lipsei de documente justificative, întrucât, în anumite state, anul fiscal nu corespunde cu cel calendaristic. Un astfel de caz este întâlnit de persoanele fizice care obţin venituri în Marea Britanie, unde veniturile obţinute anual sunt raportate în două declaraţii anuale. De exemplu, anul calendaristic 2016 este acoperit de două declaraţii fiscale din Marea Britanie: aprilie 2015 - aprilie 2016, respectiv aprilie 2016 - aprilie 2017, cu termen de înregistrare mult după termenul anual din România', completează reprezentantul EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Compania are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO