Românii, cei mai numeroşi contribuabili străini la sistemul de asigurări sociale din Spania

Românii din Spania care muncesc şi contribuie astfel la sistemul de asigurări sociale al ţării iberice sunt cei mai numeroşi în rândul contribuabililor străini, iar totalul lor se ridică la 260.504, un număr în creştere, pentru a doua lună la rând, a declarat pentru AGERPRES Cristina Florea, consilier pe probleme de muncă şi sociale la Ambasada României de la Madrid.
Economica.net - joi, 24 apr. 2014, 13:57
Românii, cei mai numeroşi contribuabili străini la sistemul de asigurări sociale din Spania

Pe de altă parte, a crescut şi numărul şomerilor români din Spania. 111.445 de cetăţeni români caută acum un loc de muncă în ţara iberică, iar dintre aceştia, 53.379 beneficiază de ajutoare, prestaţii sau indemnizaţii de şomaj, în funcţie de activitatea desfăşurată anterior şi de durata acesteia.

‘În rândul comunităţii de români se înregistrează următoarele tendinţe pentru luna martie, ultima lună pentru care există statistici detaliate: a crescut, pentru a doua lună consecutiv, numărul şomerilor, comparativ cu luna anterioară, a scăzut în acelaşi timp, pentru prima dată în acest an, faţă de luna anterioară, numărul de beneficiari de prestaţii şi ajutoare sociale pentru şomaj şi a crescut numărul de afiliaţi la sistemul de securitate socială, pentru a doua lună consecutivă, în acest an’, a explicat Cristina Florea.

Numărul şomerilor români a crescut în luna martie, faţă de primele luni ale anului. Serviciul spaniol pentru ocuparea forţei de muncă are în registre 111.445 de cetăţeni români aflaţi în căutarea unui loc de muncă – faţă de 105.552 înregistraţi în luna februarie 2014 şi 98.613 înregistraţi în luna ianuarie. Din totalul acestora, 58.092 sunt bărbaţi şi 53.353 sunt femei, iar cei mai mulţi se află în Comunitatea Madrid (22.908), Comunitatea Valenciană (20.772), Andaluzia (13.688), Castilla-La Mancha (13.248) şi Catalonia (12.253).

În privinţa beneficiarilor români de prestaţii sociale şi ajutoare de şomaj, consilierul pe probleme de muncă indică faptul că numărul celor înregistraţi la sfârşitul lunii martie a fost în scădere faţă de luna anterioară, înregistrându-se 53.379 de beneficiari, faţă de 55.604 înregistraţi în februarie şi 53.587 înregistraţi în luna ianuarie, luni în care numărul beneficiarilor a fost în creştere.

Românii stabiliţi în Spania rămân cei mai numeroşi străini din ţara iberică, iar numărul lor era de 795.513 la 1 ianuarie 2014, potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul spaniol de statistică (INE). Românii reprezintă 15,9% din totalul celor puţin peste 5 milioane de străini stabiliţi în Spania. Numărul românilor din ţara iberică a scăzut însă cu 8,6% în decursul ultimului an, întrucât la 1 ianuarie 2013, 870.258 de persoane formau cea mai extinsă comunitate de străini.

Cei mai mulţi dintre românii stabiliţi în Spania muncesc şi contribuie la sistemul spaniol de asigurări sociale. Astfel, din totalul de 891.973 de cotizanţi străini, dintre care 379.015 sunt contribuabili din ţări europene, au fost înregistraţi 260.504 de cetăţeni români, cotizanţi la sistemul spaniol de asigurări sociale În primele luni ale anului, numărul lor se ridica la 253.382 înregistraţi în februarie şi 240.406 înregistraţi în ianuarie. ‘Numărul afiliaţilor români la sistemul de securitate socială spaniol a crescut pentru a doua lună consecutiv în acest an şi a rămas în continuare cel mai mare din totalul cotizanţilor străini, reprezentând mai mult de jumătate din numărul de cotizanţi europeni’, subliniază Cristina Florea.

În plus, din totalul acestor români care cotizează la sistemul spaniol de asigurări sociale, 144.049 sunt angajaţi cu contracte de muncă în regimul general de contribuţii, 55.618 lucrau în agricultură, 35.667 munceau în gospodării spaniole, 25.042 desfăşoară o activitate pe cont propriu (24.958, potrivit celor mai recente date ale ATA, Federaţia asociaţiilor lucrătorilor autonomi din Spania, n.r.), 120 sunt afiliaţi la regimul special al navigatorilor şi 8 afiliaţi la sistemul minier.

 

Te-ar mai putea interesa și
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite pentru a găsi soluții pentru salvarea TAROM. ...
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, ...
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...