Românii consideră că reducerea TVA este o măsură bună pentru ei şi pentru economie – Inscop

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice reprezintă o măsură bună atât pentru ei, cât şi pentru economie, relevă un barometru de opinie realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 08:18
Românii consideră că reducerea TVA este o măsură bună pentru ei şi pentru economie - Inscop

83,8% dintre români sunt de acord cu afirmaţia ‘reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice este o măsură bună pentru mine personal’. Doar 5,4% au o părere contrară, nonrăspunsurile la această întrebare fiind de 10,8%, scrie Agerpres.

Totodată, 78,2% dintre respondenţi sunt de acord că această măsură este bună pentru economie în general. 5,9% îşi exprimă dezacordul faţă de această afirmaţie, în timp ce 15,9% nu ştiu sau nu răspund.

34,5% dintre respondenţi consideră însă că ‘taxele şi impozitele mai mici înseamnă mai puţin bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură’, în timp ce 38,8% nu sunt de acord cu această afirmaţie. 26,7% nu şi-au format o opinie despre acest subiect sau refuză să răspundă, ceea ce reprezintă un indicator al lipsei de informare sau înţelegere a mecanismelor economico-bugetare, concluzionează autorii sondajului.

Conform barometrului, 37,7% dintre români sunt de părere că preţurile vor fi mai mici, dar nu se va respecta integral scăderea TVA. 32,8% consideră că preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice nu se vor micşora deloc iar 19,3%, că vor scădea, respectându-se integral reducerea TVA. 10,2% nu ştiu sau nu răspund.

Per total, 57% dintre români consideră că scăderea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice se va resimţi în reducerea preţurilor la raft.

Decizia Guvernului de a opta pentru reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice de la 24% la 9% este preferată de 62% din populaţie, arată studiul, comparativ cu ideea reducerii generale a TVA de la 24% la 20%, care ar fi preferată de 28,9% dintre cei chestionaţi. Procentul nonrăspunsurilor la această întrebare este de 9,2%.

Majoritatea covârşitoare a celor chestionaţi (91,3%) declară că şi-au plătit taxele şi impozitele, doar 6,2% mărturisind deschis că nu au fost întotdeauna buni contribuabili. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2,5%.

Autorii barometrului arată că atunci când vine vorba despre a aprecia comportamentul fiscal al celor din jur, situaţia se inversează radical. Numai 16,4% din cei chestionaţi consideră că în România toată lumea îşi plăteşte taxele şi impozitele. 72,6% dintre români nu sunt de acord cu această afirmaţie iar 11% nu ştiu sau nu răspund.

61,8% dintre respondenţi sunt de părere că statul ar trebui să îi sancţioneze la fel pe cetăţenii care nu îşi plătesc taxele şi impozitele, indiferent dacă aceştia au venituri mai mari sau mai mici. 32,6% consideră că autorităţile ar trebui să fie mai blânde din punctul de vedere fiscal cu cei care au venituri mai reduse. 5,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

67% declară că autorităţile trebuie să sancţioneze la fel toate firmele care nu îşi plătesc taxele, indiferent dacă este vorba despre firme mari sau firme mici/micii întreprinzători. Sunt de părere că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici/micii întreprinzători care nu îşi plătesc taxele 26,4% dintre români. Procentul nonrăspunsurilor este de 6,9%.

‘Barometrul Inscop – Adevărul despre România’ a fost realizat de Inscop Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 23-30 aprilie. Volumul eşantionului a fost de 1.085 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...