Românii consideră că reducerea TVA este o măsură bună pentru ei şi pentru economie – Inscop

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice reprezintă o măsură bună atât pentru ei, cât şi pentru economie, relevă un barometru de opinie realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 08:18
Românii consideră că reducerea TVA este o măsură bună pentru ei şi pentru economie - Inscop

83,8% dintre români sunt de acord cu afirmaţia ‘reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice este o măsură bună pentru mine personal’. Doar 5,4% au o părere contrară, nonrăspunsurile la această întrebare fiind de 10,8%, scrie Agerpres.

Totodată, 78,2% dintre respondenţi sunt de acord că această măsură este bună pentru economie în general. 5,9% îşi exprimă dezacordul faţă de această afirmaţie, în timp ce 15,9% nu ştiu sau nu răspund.

34,5% dintre respondenţi consideră însă că ‘taxele şi impozitele mai mici înseamnă mai puţin bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură’, în timp ce 38,8% nu sunt de acord cu această afirmaţie. 26,7% nu şi-au format o opinie despre acest subiect sau refuză să răspundă, ceea ce reprezintă un indicator al lipsei de informare sau înţelegere a mecanismelor economico-bugetare, concluzionează autorii sondajului.

Conform barometrului, 37,7% dintre români sunt de părere că preţurile vor fi mai mici, dar nu se va respecta integral scăderea TVA. 32,8% consideră că preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice nu se vor micşora deloc iar 19,3%, că vor scădea, respectându-se integral reducerea TVA. 10,2% nu ştiu sau nu răspund.

Per total, 57% dintre români consideră că scăderea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice se va resimţi în reducerea preţurilor la raft.

Decizia Guvernului de a opta pentru reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice de la 24% la 9% este preferată de 62% din populaţie, arată studiul, comparativ cu ideea reducerii generale a TVA de la 24% la 20%, care ar fi preferată de 28,9% dintre cei chestionaţi. Procentul nonrăspunsurilor la această întrebare este de 9,2%.

Majoritatea covârşitoare a celor chestionaţi (91,3%) declară că şi-au plătit taxele şi impozitele, doar 6,2% mărturisind deschis că nu au fost întotdeauna buni contribuabili. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2,5%.

Autorii barometrului arată că atunci când vine vorba despre a aprecia comportamentul fiscal al celor din jur, situaţia se inversează radical. Numai 16,4% din cei chestionaţi consideră că în România toată lumea îşi plăteşte taxele şi impozitele. 72,6% dintre români nu sunt de acord cu această afirmaţie iar 11% nu ştiu sau nu răspund.

61,8% dintre respondenţi sunt de părere că statul ar trebui să îi sancţioneze la fel pe cetăţenii care nu îşi plătesc taxele şi impozitele, indiferent dacă aceştia au venituri mai mari sau mai mici. 32,6% consideră că autorităţile ar trebui să fie mai blânde din punctul de vedere fiscal cu cei care au venituri mai reduse. 5,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

67% declară că autorităţile trebuie să sancţioneze la fel toate firmele care nu îşi plătesc taxele, indiferent dacă este vorba despre firme mari sau firme mici/micii întreprinzători. Sunt de părere că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici/micii întreprinzători care nu îşi plătesc taxele 26,4% dintre români. Procentul nonrăspunsurilor este de 6,9%.

‘Barometrul Inscop – Adevărul despre România’ a fost realizat de Inscop Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 23-30 aprilie. Volumul eşantionului a fost de 1.085 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023 pentru unitatea sa de afaceri şi pentru lucrări de inginerie şi producţie, a declarat, pentru EFE,......
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video care împiedică afişarea ...
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în următoarele zile și ce record va depăși la final de an- Date oficiale
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport care analizează, printre altele, evoluția cursului de ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu - Pitești, care se află în etapa ...