1EUR = 4.8347 RON

News

Românii cu boli rare vor avea acces la 17 medicamente noi, pentru prima oară, în ultimii şase ani

Ministerul Sănătăţii a pus vineri în dezbatere publică un proiect de ordin pentru protocoalele terapeutice privind prescrierea celor 17 medicamente orfane.

20 iun, 2014 | Economica.net | Agerpres

Ministerul Sănătăţii a actualizat pentru prima oară în ultimii şase ani lista cu medicamente compensate, cu 17 molecule noi, orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. 

Este vorba de denumirile comune internaţionale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.

Proiectul publicat pe site-ul MS prevede metodologiile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile, criteriile de includere, dar şi cele de excludere pentru cele 17 molecule, precum şi medicii care pot prescrie acele medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Proiectul mai prevede modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament.

Totodată, mai sunt precizate şi criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare a acestuia.

În proiect sunt incluse şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei.

Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt de asemenea prevăzute.

Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, se va afla în dezbatere publică mai mult de o lună, până pe 31 iulie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO