Românii din diaspora se pot înscrie în Registrul Electoral pentru a vota la parlamentare, de la 1 aprilie

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral începând cu 1 aprilie.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 04:26
Românii din diaspora se pot înscrie în Registrul Electoral pentru a vota la parlamentare, de la 1 aprilie

Perioada de înscriere se încheie cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcţie de data stabilirii scrutinului.

Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că doar cei care se vor înscrie în Registrul Electoral vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, românii care vor opta pentru această variantă vor avea şansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia.

‘Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poştă documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral. (…) Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespondenţă, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul Electoral pentru a avea şansa să voteze aproape de locuinţa dumnealor’, a explicat Ana Maria Pătru.

Ea a atras atenţia că legislaţia actuală nu mai permite ca turiştii să voteze la alegerile parlamentare.

Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a arătat că, în premieră, votul în străinătate se poate exercita de către românii din diaspora în două modalităţi – prin corespondenţă şi în secţiile de votare.

‘Tot ca o premieră absolută în legislaţia românească, secţiile de votare pot fi înfiinţate la cererea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, la cererea a minimum 100 de cetăţeni prin înscrierea în Registrul Electoral. (…) Statul român nu va mai putea înfiinţa secţii de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în Registrul Electoral’, a adăugat Sorin Moise.

Înscrierea în Registrul Electoral se poate face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior şi prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ reşedinţă, codul poştal, adresa de e-mail, data, semnătura olografă a solicitantului. Ulterior, alegătorii vor primi prin poştă documentele necesare votului prin corespondenţă. Instrucţiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se găsesc pe site-ul AEP.

Pentru promovarea acestui tip de vot au fost realizate mai multe clipuri video. De asemenea, au fost tipărite la Monitorul Oficial, din bugetul AEP, în baza legislaţiei privind achiziţiile publice, 165.000 de pliante şi 30.000 de broşuri.

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...