Românii din Marea Britanie şi alţi cetăţeni UE ar urma să fie rugaţi să se înregistreze, pentru reglementarea statutului lor post-Brexit

Guvernul britanic se pregăteşte să anunţe procesul de înregistrare a aproximativ trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie, ca un prim pas către reglementarea statutului lor legal post-Brexit, relatează The Guardian citat de News.ro.
Economica.net - mie, 21 iun. 2017, 07:03
Românii din Marea Britanie şi alţi cetăţeni UE ar urma să fie rugaţi să se înregistreze, pentru reglementarea statutului lor post-Brexit

Miniştrii ar urma să dezvăluie planul prin care vor invita toţi cetăţenii UE să se îşi “înregistreze oficial interesul”, pentru a obţine documente care să le permită să trăiască şi să lucreze oficial în ţară după 2019, când Marea Britanie ar urma să iasă din blocul european, scrie News.ro.

Guvernul speră că acest mecanism le va permite autorităţilor să înţeleagă amploarea cererilor pentru rezidenţă după ce Marea Britanie va ieşi şi UE şi că va permite evitarea unui val de cereri în zona Brexitului.

Procesul ar urma să fie parte a unei noi scheme create special pentru cetăţenii UE care se află deja în Regatul Unit. Acesta nu va fi legat de procesul actual, controversat, de reşedinţă permanent, care le cere solicitanţilor să depună munţi de acte pentru a demonstra că au dreptul să rămână în ţară.

În prezent nu există nicio obligaţie legală pentru cetăţenii UE că ceară permise de rezidenţă, dar mulţi dintre ei au intrat în panică şi au cerut deja documentul, pe care îl privesc drept singura cale de a-şi dovedi statutul după intrarea în vigoare a Brexit.

Această schema nouă ar urma să fie parte a unei propuneri mai ample privind drepturile cetăţenilor UE, care ar urma să fie prezentată luni, potrivit secretarului pentru Brexit, David Davis.

Oferta este descrisă de surse guvernamentale drept „generoasă”, dar orice acord care nu corespunde cu propunerile aduse la masa negocierilor de UE probabil că va fi întâmpinat cu ostilitate de cetăţenii europeni din Regatul Unit şi de cetăţenii britanici din restul ţărilor UE.

Nicolas Hatton, confondator al grupului de campanie The3million, crede că poziţia neclară a Guvernului privind cetăţenii UE ar putea fi o pârghie de negociere şi subliniază că refuzul Theresei May de a oferi detalii privind poziţia Partidului Conservator a alimentat suspiciunea profundă în rândul cetăţenilor UE.

„Dacă procesul de înregistrare nu le va oferi dreptul la rezidenţă, nu o vor face. Oamenii sunt sceptici şi vor crede că (înregistrarea – n.r.) va fi folosită pentru a le anula cererile”, consideră el. „Pur şi simplu nu se vor înregistra – vor vedea acest lucru drept inutil”, a adşugat el.

Monique Hawkins, care are dublă cetăţenie, britanică şi olandeză, şi care a ajuns în presa internaţională după ce cererea sa pentru reşedinţă permanentă a fost refuzată, din motive tehnice, a constatat, de asemenea, un val de neîncredere în rândul cetăţenilor UE.

Ea a petrecut şase luni lucrând în cursul cu The 3 million şi cu British in Europe, o asociaţie care reprezintă britanicii de pe continent.

“Oamenii nu a încredere în Guvernul britanic. Atmosfera în rândul cetăţenilor UE s-a schimbat. Poţi vedea acest lucru în forumurile de pe Facebook. Înainte era ‘Spe sp ne lase să rămânem’, dar acum este ‘Voi crede când voi vedea’”, a insistat ea.

Alţii spun că nu ar avea nicio problemă cu înregistrarea. Medicul olandez Sebastian Kalwij, care trăieşte la Londra de peste 21 de ani şi care anul trecut şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea xenofobiei din cauza Brexit, a precizat: „Cât timp procesul este simplu, online şi gratuit, nu obiectez”.

„Dacă vor să controleze numărul de imigranţi care vin în Marea Britanie, vor avea nevoie de un proces de înregistrare. Nu mă deranjează să mă înregistrez. Nu am nimic de ascuns”, a spus şi italianul Severio Bruno, care are un restaurant în Sheffield.

Ministerul de Interne se confruntă cu o provocare enormă în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor UE, în condiţiile în care sistemul actual de rezidenţă nu este considerat potrivit.

ONG-ul The 3million a atras atenţia anul trecut că, în baza actualului sistem, ar fi nevoie de 47 de ani pentru a procesa cererile cetăţenilor UE de reşedinţă permanentă.

Spre deosebire de alte ţări europene, Regatul Unit nu are un sistem de cărţi de identitate şi nici nu le cere cetăţenilor UE să îşi înregistreze prezenţa la sosire.

„Oferta generoasă” promisă de May cetăţenilor UE nu ar urma să reflecte exact propunerile UE.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de justiție ai statelor UE doresc judecarea rapidă a crimelor de război comise în Ucraina
Miniștrii de justiție ai statelor UE doresc judecarea rapidă a crimelor de război comise în Ucraina
Miniştrii de justiţie din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, reuniţi vineri la Stockholm, au afirmat că Uniunea doreşte tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovaţi de......
Transregio Galați – Brăila – A2 – Călărași: A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate
Transregio Galați – Brăila – A2 – Călărași: A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate
Vineri, 27 ianuarie, a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii drumului de ...
Cheltuielile de consum și inflația din SUA au scăzut în ultima lună din 2022. Cresc ricurile privind intrarea în recesiune
Cheltuielile de consum și inflația din SUA au scăzut în ultima lună din 2022. Cresc ricurile privind intrarea în recesiune
Cheltuielile de consum în Statele Unite ale Americii au scăzut în decembrie, afectând evoluţia economiei în 2023, în ...
ANPC București a împărțit amenzi de 188.000 de lei către 20 operatori economici care activează în zona Pieței Unirii. Printre aceștia se numără Carrefour, KFC și McDonald’s
ANPC București a împărțit amenzi de 188.000 de lei către 20 operatori economici care activează în zona Pieței Unirii. ...
Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) a amendat cu 188.000 de lei un număr de 20 de ...