1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

News

Românii din Marea Britanie sunt contributori şi nu beneficiari ai sistemelor de asigurări sociale

Reducerea perioadei pentru care imigranţii europeni pot primi ajutor de şomaj şi alte ajutoare sociale, de la şase la trei luni, nu va influenţa numărul sau situaţia românilor care merg să muncească în Regatul Unit, consideră secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) , Codrin Scutaru.

10 aug, 2014 | Agerpres

'Anunţul premierului Marii Britanii, David Cameron, făcut pe 29 iulie într-o intervenţie pentru Daily Telegraph, privind reducerea perioadei pentru care imigranţii europeni pot primi ajutor de şomaj şi alte ajutoare sociale de la şase luni, cât este în prezent, la trei luni, nu va influenţa numărul sau situaţia românilor care merg să muncească în Regatul Unit. Este o prejudecată să crezi că românii care merg în Marea Britanie o fac pentru a obţine ajutoare sociale', a declarat Codrin Scutaru, într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, românii din Marea Britanie fac parte din segmentul populaţiei active, sunt veniţi la studii sau au deja o calificare universitară obţinută în România din zona medicinei, IT, ingineriei etc., având locuri de muncă bine plătite. În plus, un alt segment lucrează în domenii de care britanicii nu sunt interesaţi, precum zona asistenţei medicale sau sociale.

'Fiind o populaţie tânără şi educată, românii din Marea Britanie sunt practic contributori şi nu beneficiari ai sistemelor britanice de asigurări sociale şi de sănătate. Cred că libera circulaţie a lucrătorilor din Uniunea Europeană aduce astfel un avantaj Marii Britanii, în timp ce România trebuie să facă eforturi pentru a acoperi deficitul de personal medical şi din domeniul asistenţei sociale. Având în vedere avantajele pe care le are economia britanică de pe urma liberei circulaţii a lucrătorilor, nu înţeleg preocupările premierului britanic pentru limitarea imigraţiei europenilor', precizează oficialul Ministerului Muncii.

În privinţa românilor care vor să beneficieze în mod necuvenit de ajutoare sociale, Scutaru a afirmat că România va colabora cu autorităţile britanice pentru a combate astfel de situaţii.

'Nu cred însă că există o cazuistică semnificativă în acest sens. Majoritatea românilor care vin să muncească în Marea Britanie o fac cu bună-credinţă, beneficiind de dreptul lor la libera circulaţie şi trebuie să ştie că Guvernul României se va lupta pentru respectarea demnităţii şi drepturilor lor de cetăţeni europeni', a mai adăugat reprezentantul Ministerului Muncii.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO