Românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la parlamentare

Românii care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării trebuie să se înscrie, din 1 aprilie, în Registrul electoral, pentru a putea să îşi exercite la parlamentare votul prin corespondenţă şi la noile secţii care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază, a declarat ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, joi, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 10:12
Românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la parlamentare

‘Doar cei care se vor înscrie în Registrul electoral vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază’, a spus Dan Stoenescu.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a precizat că cei care vor opta pentru această variantă vor avea şansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia.

‘De mâine, toţi românii care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se vor putea înscrie în Registrul electoral, inclusiv cu opţiunea votului prin corespondenţă, ceea ce înseamnă că imaginile, aglomeraţia şi cozile de la secţiile de votare din străinătate vor deveni istorie. (…) Cei care vor opta pentru această variantă vor avea şansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia, plus costurile deplasării la secţia de votare. Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poştă documentele necesare înscrierii în Registrul electoral. (…) Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespondenţă, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral pentru a avea şansa să voteze aproape de locuinţa dumnealor’, a spus Ana Maria Pătru.

Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sorin Moise, în premieră, votul în străinătate se poate exercita de către românii din diaspora în două modalităţi principale – prin corespondenţă şi în secţiile de votare.

‘Tot ca o premieră absolută în legislaţia românească, secţiile de votare pot fi înfiinţate la cererea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, la cererea a minimum 100 de cetăţeni prin înscrierea în Registrul electoral. (…) Statul român nu va mai putea înfiinţa secţii de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în Registrul electoral’, a explicat Sorin Moise.

Moise a mai spus că îşi vor putea exercita dreptul la vot numai cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aceasta nefiind însă o regulă nouă, ci una care s-a aplicat şi la alegerile parlamentare din 2012 şi 2008.

Ana Maria Pătru a atras atenţia că legislaţia actuală nu mai permite ca turiştii să voteze la alegerile parlamentare. ‘Când te afli în vacanţă în perioada alegerilor, nu mai poţi vota’, a arătat aceasta.

Înscrierea în Registrul electoral se poate face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior şi prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ reşedinţă, codul poştal, adresa de e-mail, data, semnătura olografă a solicitantului. Ulterior, alegătorii vor primi prin Poşta Română documentele necesare votului prin corespondenţă. Instrucţiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se găsesc pe site-ul AEP.

Pentru promovarea acestui tip de vot au fost realizate mai multe clipuri video. De asemenea, au fost tipărite la Monitorul Oficial, din bugetul AEP, în baza legislaţiei privind achiziţiile publice, 165.000 de pliante şi 30.000 de broşuri, potrivit directorului Direcţiei comunicare şi relaţii externe din AEP, Marian Muhuleţ.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma......
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a ...
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...