Românii gestionează tot mai greu echilibrul între viaţa personală şi cea profesională – studiu EY

Peste jumătate (51%) dintre respondenţii unui studiu consideră că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, potrivit studiului 'Generaţiile urbane şi priorităţile lor', prezentat miercuri de Andreea Mihnea, directorul de Resurse Umane, EY România.
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 10:16
Românii gestionează tot mai greu echilibrul între viaţa personală şi cea profesională - studiu EY

Referindu-se la perioada 2012 – 2015 şi evaluând capacitatea de a gestiona echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, 51% dintre respondenţi consideră că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, 23% consideră că a fost la fel ca şi înainte de 2012, dar 26% apreciază ca a fost mai uşor de păstrat echilibrul.

Percepţia asupra modificărilor din ultimii trei ani nu variază semnificativ în funcţie de generaţie la varianta de răspuns ‘a fost mai dificil ca în trecut’, diferenţele fiind de 1-2%. Totuşi, cei din generaţia Boomers (1946 – 1964) marchează cel mai mare procentaj (28%) la varianta de răspuns ‘a fost la fel ca şi înainte de 2012’, la distanţă de 7% faţă de răspunsurile celor din generaţia X (1965 – 1980) şi de 5% faţă de cele ale celor generaţia Y (1981 – 2000).

Potrivit studiului, românii percep mai acut decât restul ţărilor la nivel global modificările din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Percepţie similară există în Germania (49%) şi Japonia (44%). Andreea Mihnea susţine că se observă că generaţia Y din Germania atinge cel mai mare procentaj dintre toate răspunsurile (56%). Pentru generaţia X, procentajul cel mai mare se înregistrează în România (52%), la fel ca şi pentru Boomers (50%).

EY a realizat acest studiu în contextul schimbărilor rapide care au loc în întreaga lume şi a diferenţelor de abordare între generaţiile care sunt în prezent active pe piaţa muncii. Scopul acestei analize este de a înţelege modul în care generaţiile urbane din România gestionează echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, dar şi tendinţele specifice generaţiilor din România, în comparaţie cu celelalte ţări analizate de EY la nivel global.

‘Suntem la începutul unei etape de transfer a responsabilităţii de la o generaţie la alta. Acest lucru se întâmplă, ca de fiecare dată în istorie, printr-un amplu proces de schimbare intenţionată, de învăţare şi de adaptare. Avem nevoie de o maturizare a relaţiilor dintre generaţii, iar acest lucru va fi posibil doar prin exerciţiul leadership-ului autentic’, a explicat Andreea Mihnea.

Din studiu reiese că respondenţii care au copii au resimţit într-o măsură mai mare dificultatea gestionării echilibrului între viaţa personală şi cea profesională în ultimii trei ani – 56% dintre respondenţii care sunt părinţi spun că a fost mai dificil să facă acest lucru, în comparaţie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul ţărilor, părinţii din România au resimţit cel mai acut dificultăţile din ultimii trei ani, urmaţi de părinţii din Germania (54%) şi Japonia (46%).

Jumătate dintre respondenţi susţin că numărul de ore de lucru a crescut în ultimii trei ani faţă de perioada anterioară, în timp ce doar 14% spun că numărul orelor lucrate a scăzut în această perioadă. Cel mai mult resimt creşterea numărului de ore de lucru cei din generaţia Y (52%), în timp ce jumătate dintre cei din generaţia Boomers spun că numărul orelor lucrate a rămas constant pe parcursul ultimilor trei ani.

De asemenea, peste 70% dintre respondenţii care sunt angajaţi în muncă susţin ca lucrează ore suplimentare, iar 34% lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână. Generaţia X şi generaţia Boomers lucrează cele mai multe ore suplimentare – peste 46 de ore pe săptămână, în timp ce cei din generaţia Y par cei mai ponderaţi în abordarea orelor suplimentare – majoritatea dintre ei (41%) lucrând până în 45 de ore pe săptămână. 86% dintre respondenţii cu responsabilităţi manageriale din România spun că lucrează ore suplimentare – aproape dublu faţă de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totuşi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii în România este de şase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania şi de opt ori faţă de Olanda.

Aproape jumătate (47%) dintre respondenţi şi-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis să îşi păstreze locul de muncă în această perioadă, pe aceleaşi considerente. Cei mai stabili la locul de muncă în perioada 2012-2015 au fost cei din generaţia Boomers (61%), proporţia înjumătăţindu-se de la o generaţie la următoarea: generaţia X (36%), generaţia Y (19%).

Conform studiului, aproape jumătate dintre respondenţii angajaţi în muncă au renunţat la activităţile de relaxare din motive financiare în ultimii trei ani, în timp ce 28% au amânat achiziţionarea sau închirierea unei locuinţe personale, iar 14% au amânat decizia de a avea primul copil din aceleaşi motive. În special cei din generaţia Boomers au ales să renunţe la activităţile de relaxare în ultimii 3 ani (64%), generaţiile X şi Y fiind mai puţin dispuse să facă acest lucru. În schimb, 14% dintre respondenţii cu vârsta între 34 şi 49 de ani au amânat decizia de a avea primul copil din motive financiare, iar 6% dintre ei pe aceea de a avea încă un copil.

Studiul EY România are la bază 2.562 de răspunsuri la un chestionar alcătuit din 35 întrebări primite în perioada 21 decembrie 2015 – 26 ianuarie 2016 provenind preponderent de la respondenţi din mediul urban cu vârsta între 18 şi 55+ ani. Pentru realizarea cercetării s-a folosit metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing), cu eşantionare relevantă pe segmente de vârstă, la nivel de populaţie. Studiul foloseşte metodologia unui studiu similar derulat în 2015 de EY la nivel global, în rândurile unui număr de aproximativ 9.700 de angajaţi cu normă întreagă din companii de dimensiuni diferite din SUA, Germania, Japonia, China, Mexic, Brazilia, India şi Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...