1EUR = 4.8583 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

Românii loviţi de furtună, în pericol să nu primească niciun ban pentru repararea locuinţelor, deşi au asigurare obligatorie

În ciuda dezastrelor provocate în ultimele zile de furtunile din zona de vest a ţării, cei care au casele avariate (fără acoperiş, geamuri sparte, perete dărâmat de un copac, etc) nu vor avea parte de despăgubiri chiar dacă au poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei. De ce? Poliţa PAD nu acoperă aceste riscuri, ci doar cutremurul, inundaţia şi alunecarea de teren. Mai mult, dacă inundaţia se produce dintr-o greşeală umană, păgubitul nu primeşte nimic.

18 sep, 2017 | ECONOMICA.net
(update 18 sep, 2017 19:49) Obiectivele publice vor fi refăcute cu bani din fondul de rezervă al Guvernului
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat luni, la Huedin, că Guvernul va aloca din fondul de rezervă bani pentru reabilitarea obiectivelor publice distruse de furtuna de duminică seară, cu referire şi la spitalul din oraş, al cărui acoperiş a fost luat de vânt.

(update 18 sep, 2017 18:31) PAID trimite păgubiţii la societăţile de asigurare pentru "efectuarea constatării daunelor"
După ce membrii PAID ne-au consultat cu privire la regimul despăgubirilor de după furtuna de duminică, instituţia a revenit cu un comunicat nuanţându-şi poziţia. În comunicatul oficial admite că s-ar putea primi despăgubiri în urma furtunii, dar că cel mai bine ar fi ca clienţii să vorbească mai întâi cu asigurătorii să vadă detaliile contractelor.

Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi
deschise de către proprietari, asigurați obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, care se află în această situație.

Așadar, dacă ați încheiat o asigurare PAD și ați fost afectați de inundații de tipul celor descrise mai sus, pentru deschiderea dosarului de daună şi efectuarea constatării daunelor, adresați-vă asiguratorului la care ați încheiat polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.

„Suntem pregătiţi să plătim daunele care se dovedesc a fi urmare a unui risc catastrofic, cutremur, alunecare de teren sau inundaţii. Chiar şi fenomenele care se pot produce la două-trei zile ca urmare a producerii unuia dintre aceste riscuri catastrofice", a declarat Nicoleta Radu Neacşu, director general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor şi care plăteşte şi daunele.

Totuşi trebuie văzut ce riscuri sunt acoperite prin lege de această poliţă obligatorie PAD şi ce riscuri sunt excluse de la plata daunei. Asigurătorii spun că poliţele PAD nu acoperă decât cele trei riscuri enumerate mai sus, iar daunele produse de inundaţii doar dacă este vorba de revărsarea unei ape de suprafaţă.  

Nicoleta Radu Neacşu arată că furtuna nu este un risc catastrofic şi dacă unei case i-a zburat acoperişul sau i-a căzut ţigla, i s-au spart geamurile sau a suferit orice alte daune produse de o furtună, păgubiţii nu sunt despăgubiţi prin poliţa obligatorie PAD. Dacă asigurarea este făcută cu atenţie, toate aceste riscuri pot fi acoperite printr-o poliţă de asigurare facultativă. Care este un alt produs.

De asemenea, şefa PAID arată că inundaţiile produse de furtună, ca efect secundar al ploii sunt despăgubite. Dacă este vorba însă de înfundarea canalizării care nu mai permite drenarea apei de pe şosea şi aceasta intră în casă, chiar dacă produce daune, riscul este exclus. Se consideră a fi vina primăriei sau a firmei de canalizare pentru dauna produsă, chiar dacă la bază stă un fenomen natural extrem.

De altfel, Nicoleta Radu Neacşu ne-a declarat că „daunele produse din catastrofe naturale, ploi torenţiale în cazul de faţă, nu sunt despăgubite dacă la bază au o greşeală umană. Şi prin greşeală umană se înţelege canalizarea stricată, scurgerile înfundate, ruperea unui dig, etc. Oricum, toate daunele sunt analizate punctual şi fiecare dosar de daună avizat şi despăgubit separat". Şefa PAID explică însă că se pot da despăgubiri pentru daunele produse de alunecări de teren care pot avea loc zilele acestea ca urmare a ploilor torenţiale şi furtunilor înregistrate în vestul ţării.

Potrivit legii, o poliţă PAD pentru o casă cu o valoare asigurată de 10.000 de euro costă circa 10 euro pe an, în timp ce o poliţă facultativă care acoperă mult mai multe riscuri, inclusiv răspunderea civilă faţă de terţi (incendiul de la locuinţa proprie se extinde la vecini, de exemplu) prima anuală este de 35-45 de euro.

Pentru un apartament (construit din beton), poliţa obligatorie de asigurare care acoperă o valoare asigurată de până la 20.000 de euro este de circa 20 de euro pe an, în timp ce o poliţă la o asigurare facultativă pentru acelaşi apartament cu o valoare asigurată de 50.000 de euro este de 55 de euro pe an.

În momentul de faţă, 1,65 milioane de locuinţe din România au încheiate poliţe de asigurare obligatorie PAD.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO