Românii merg tot mai des la medic – studiu GfK

Românii sunt mai atenți la sănătatea lor, potrivit unui studiu realizat de GfK pentru o companie de servicii medicale private. Astfel, mai mult de trei sferturi dintre ei au mers cel puțin o dată la medic în ultimul an, în creştere cu 10 puncte față de 2013
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 15:40
Românii merg tot mai des la medic – studiu GfK

Tendința de schimbare a comportamentului în ceea ce priveşte grija față de sănătate este întărită şi de diminuarea semnificativă a numărului de persoane care nu merg în general la medic. Astfel, dacă în 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, în 2014 acest procent a ajuns la 9%.

Studiul arată că 21% din populație utilizează mai degrabă serviciile medicale private, în creştere cu cinci puncte față de 2011. Această preferinţă este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani, care au studii medii sau superioare, scrie RFI Romania

Cel mai important factor în alegerea furnizorului rămâne în continuare calitatea actului medical, cu o pondere de 58% la nivelul întregii populații şi de 68% în rândul celor care utilizează serviciile medicale private.

Cele mai des folosite servicii medicale în clinicile private sunt cele stomatologice, ginecologice, de medicină internă şi medicina muncii, cu un procent semnificativ mai mare al celor care preferă serviciile de ginecologie la privat (23%) decât la stat (10%).

Studiul mai arată că cei care utilizează servicii medicale private sunt influențați în mai mare măsură de recomandările prietenilor (56%) şi de informațiile de pe Internet (27%) atunci când optează pentru o unitate medicală. Spre comparație, pentru utilizatorii serviciilor de sănătate de stat, medicul de familie are cea mai mare influență în alegerea furnizorului (73%), urmat de recomandările cunoscuților (37%).

În ceea ce priveşte atitudinea față de distribuția fondurilor de sănătate, 58% din populația urbană este de acord ca fondurile de sănătate de la stat să fie direcționate unitar şi către furnizorii privați de servicii medicale şi spitalele private, atitudine care se manifestă mai puternic în rândul locuitorilor regiunii Banat-Crişana-Maramureş.

Studiul GfK realizat la cererea MedLife a fost derulat în luna iulie 2014, la nivel național, pe un eşantion reprezentativ de 544 de respondenți din mediul urban, cu vârste peste 18 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...