Românii nu vorbesc despre datorii nici cu familia, din jenă – studiu

Peste jumătate dintre români (51%) sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul de viaţă sau copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie, potrivit unui studiu publicat de o companie recuperatoare de creanţe.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 14:00
Românii nu vorbesc despre datorii nici cu familia, din jenă - studiu

41% dintre cei chestionaţi consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia, sau au un sentiment de ruşine generat de aceasta, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, doar 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre români îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie. Dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, proporţia celor care spun acasă ce se întâmplă cu ei este şi mai scăzută (11% în Polonia şi România, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia).

Colegii de muncă se numără printre cei la urechile cărora o asemenea informaţie nu trebuie să ajungă, spun cei intervievaţi. Numai 1% dintre români şi până la 7% dintre cehi le-ar spune colegilor că sunt datornici.

O treime din populaţia Poloniei, României şi Slovaciei întâmpină dificultăţi financiare, din când în când. Acelaşi lucru se întâmplă cu fiecare al cincilea respondent din Cehia, mai arată studiul.

‘Studiul confirmă, încă o dată, că problema datoriilor este una vitală, cu care se confruntă multe persoane. În Polonia, aproape o treime din respondenţi au spus că au astfel de probleme şi nu au putut să îşi rezolve toate datoriile curente. În România problema este şi mai mare: 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu este prima oară când sunt în această situaţie. De asemenea, în Cehia şi Slovacia ponderile sunt apropiate, între 22% şi 33%. Este o problemă majoră, pentru că nu vorbim de procente cu o singură cifră, ci de peste 20% sau peste 30%’, explică Iwona Slomska, membru în Consiliul de Administraţie al companiei recuperatoare de creanţe.

De asemenea, potrivit studiului, dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, majoritatea slovacilor (79%) şi a cehilor (82%) ar apela la sprijinul financiar al familiei în timp ce numai 55% dintre polonezi şi 25% dintre români au aceeaşi părere. Într-o proporţie foarte mare (39%), respondenţii români s-ar adresa angajatorului pentru a-i cere ajutor financiar.

Studiul mai relevă că 30% dintre românii cu datorii se ascund de prieteni şi vecini, iar pierderea încrederii şi a respectului familiei este, de asemenea, o îngrijorare exprimată de persoanele îndatorate.

30% din cei chestionaţi susţin că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie că ei trec prin dificultăţi financiare.

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia, în principal pentru că au convingerea că aceasta este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri.

Compania de recuperare a datoriilor a administrat 822.000 de creanţe, în primele nouă luni ale anului 2014, cu o valoare nominală totală de 6,9 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...