Românii optează în majoritate pentru republică – INSCOP

Românii rămân fideli opţiunii republicane în proporţie de 58,2%, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevărul', dar cei mai mulţi (29,5%) consideră că lucrurile ar fi evoluat în bine în România dacă monarhia ar fi fost adoptată imediat după 1989.
Economica.net - joi, 18 dec. 2014, 07:58
Românii optează în majoritate pentru republică - INSCOP

În eventualitatea organizării unui referendum privind opţiunea pentru monarhie sau republică, 58,2% dintre români consideră republica cea mai potrivită formă de guvernământ, 20,4% ar opta pentru monarhie, în timp ce 13,8% sunt nehotărâţi şi 7,7% nu au ştiut sau nu au răspuns, arată barometrul transmis scrie Agerpres.

Republica pare a fi cu atât mai populară cu cât creşte vârsta respondenţilor: 50% din segmentul 18-30 de ani ar opta pentru republică, 59,4% din segmentul 31-50 de ani şi 61,3% din cei de peste 50 de ani.

Opţiunea pentru monarhie nu depinde foarte mult de vârstă, arată sondajul – 21,4% dintre cei între 18 şi 30 de ani, 18,9% dintre cei între 31 şi 50 de ani, respectiv 20,9% din cei peste 50 de ani ar vota pentru monarhie la un referendum pe această temă.

‘Nehotărârea pare a fi mai degrabă opusul republicanismului din punct de vedere al distribuţiei pe segmente de vârstă: cu cât creşte vârsta, cu atât scade procentul de nehotărâţi – 18,1% dintre cei între 18 şi 30 de ani se declară nehotărâţi în privinţa unei alegeri între monarhie şi republică, 14,4% dintre cei între 31 şi 50 de ani, respectiv 11,1% dintre cei peste 50 de ani’, se precizează în concluziile sondajului.

Totodată, 29,5% dintre români cred că ar fi fost mai bine în România dacă monarhia ar fi fost adoptată imediat după 1989, 21,4% cred că ar fi fost mai rău, în timp ce 21% nu cred că ar fi fost vreo schimbare. Non-răspunsuri pe această temă – 28,2%.

Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România‘ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.076 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...