Românii, pe locul șapte în Europa după fericirea provocată de propria locuință

Un raport realizat de retailerul DIY Kingfisher, care deține Brico Depot pe piața românească, susține că 73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață. De fapt, locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, fiind la fel de importante ca starea generală de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%). România e pe locul șapte în Europa ca fericire provocată de locuință.  
Economica.net - mar, 04 iun. 2019, 10:09
Românii, pe locul șapte în Europa după fericirea provocată de propria locuință

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Fericirii, angajați de Kingfisher au intervievat 13.000 de persoane din toată Europa, precum și experți internaționali în psihologie și științe sociale, urbanism și arhitectură, pentru a înțelege legătura dintre locuințe și fericire. În ciuda a ceea ce am putea crede, fericirea nu este legată de posesie, de numărul de persoane cu care împărțim locuința sau de faptul că trăim în orașe sau la țară.

Studiul a constatat că, indiferent de locul în care trăim, casele noastre activează cinci nevoi emoționale – mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul – iar lipsa acestor elemente, în asociere cu locuința, are un efect negativ asupra bunăstării noastre. Mândria – care este legată de timpul și energia investite pentru a transforma un spațiu într-un cămin – are cel mai mare impact și contează în proporție de 44% când vine vorba de fericirea resimțită acasă. Totuși, 30% dintre români spun că simt că acest lucru nu depinde de noi.

Vrem să ne simțim stăpâni pe situație

Deși mulți dintre noi aspiră să aibă locuințe cu o valoare mai mare, raportul arată că, indiferent dacă suntem proprietari sau stăm în chirie, acest lucru are un impact redus asupra fericirii noastre. Raportul a constatat că sentimentul de control este cheia pentru a te simți fericit acasă, însă acesta se rezumă adesea la puterea de a face schimbări. A avea o locuință care poate fi adaptată la diferite etape din viața noastră este de șapte ori mai important decât dacă stăm în chirie sau suntem proprietari.

Asta deși românii sunt cunoscuți pentru pasiunea pentru proprietate.

„Studiul nostru indică faptul că, deseori, căutăm fericirea în locurile nepotrivite. Uneori, ceea ce credem că ne face fericiți și ce ne face de fapt fericiți nu este același lucru. Raportul se bazează pe convingerea că locuințele noastre ne conturează viața. Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu”, spune Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii. 

Cu toții dorim o locuință pe care să o considerăm spațioasă și un spațiu în aer liber, dacă îl putem obține. Dar acest lucru nu înseamnă că vom fi mai fericiți într-o locuință mai mare. Studiul arată că senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a locuinței, numărul de camere sau numărul de persoane cu care locuim. Cu toate acestea, 33% dintre români afirmă că nu cred că locuința lor este spațioasă, indiferent de suprafața sa efectivă.

Raportul este publicat în contextul în care Kingfisher a lansat GoodHome, un nou brand internațional de îmbunătățire a locuinței, conceput pentru ca îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. 

Alte constatări ale studiului

72% dintre români afirmă că sunt fericiți în locuința lor. România este pe locul șapte din 10 țări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinței. De asemenea, studiul a constatat că fericirea resimțită acasă crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani.

Gradul de fericire datorat locuinței în Europa

Țara

Scorul fericirii resimțite acasă*

1. Olanda

7.69

2. Germania

7.60

3. Danemarca

7.47

4. Marea Britanie

7.40

5. Spania

7.22

6. Franța

7.17

7. România

7.11

8. Italia

7.02

9. Polonia

6.92

10. Rusia

6.57

* Punctajul din 10 reprezintă gradul mediu de fericire datorat locuinței în rândul celor chestionați.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...