Românii pot economisi până la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice – Ariston

Instalarea unei centrale termice de apartament poate aduce o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice.
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 09:44
Românii pot economisi până la 1.900 lei anual la facturi, prin instalarea unei centrale termice - Ariston

‘O exploatare corectă a centralei termice şi o atenţie sporită la o serie de alţi factori poate aduce reduceri considerabile de costuri pentru încălzirea şi producerea de apă caldă menajeră într-o locuinţă, reduceri ce pot ajunge chiar şi la 15%’, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

În medie, la nivel naţional, preţul gigacaloriei facturat către populaţie în sistemul centralizat este de 221 de lei, în timp ce preţul maxim ajunge la 431 de lei în Constanţa.

În ceea ce priveşte preţul real, cel de producţie, acesta este, în medie, la nivel naţional de 355 de lei. Prin comparaţie, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preţ de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165%.

În cazul unui apartament de două camere, pe parcursul unui an consumul este de 7 Gcal, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.

Astfel, costurile de încălzire şi apă caldă anuale ajung în sistem centralizat, în medie, la 1.547 lei, cu peste 400 lei mai mult faţă de costurile atinse prin folosirea unei centrale termice de apartament, unde facturile cumulate ajung la 1.140 lei.

În cazul oraşului Constanţa, unde este facturat cel mai ridicat preţ pentru producerea unei gigacalorii la nivel naţional, diferenţa între sistemul centralizat şi o centrală termică este de 1.877 lei, în cazul unui apartament de două camere.

‘Indiferent de tipul de centrală deţinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor şi obţinerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C. De asemenea, montarea pe fiecare calorifer din locuinţă a robineţilor cu cap termostat poate aduce o eficientizare şi mai mare a consumului’, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Reprezentantul companiei a afirmat, de asemenea, că folosirea unui sistem inteligent de gestionare a sistemului de încălzire din locuinţă este un avantaj în plus. Un astfel de exemplu este sistemul Ariston NET care permite setarea centralei termice de la distanţă, pentru fiecare cameră din locuinţă, şi oferă utilizatorilor permanent posibilitatea de a adapta parametrii de funcţionare a sistemului.

De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnaţi să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor, pereţilor şi mai ales a spaţiilor vitrate pentru a evita pierderile de căldură. În plus, este indicată verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

În ceea ce priveşte apa caldă, centrala termică trebuie setată astfel încât aceasta să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea la care este folosită. În acest fel, apa caldă nu mai trebuie combinată cu apă rece, iar centrala nu mai consumă la fel de mult gaz pentru a o încălzi.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Te-ar mai putea interesa și
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit atingerea unui consens cu privire la problema spinoasă a derogării......
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...